Nationellt KTP-projekt ska skapa nya jobb

Bild: Högskolan Kristianstad.

 I det nationella KTP-projektet som Högskolan Kristianstad går in i kan företag få hjälp av en nyexaminerad akademiker att utvecklas mot en effektivare energianvändning och samtidigt utveckla företagens lönsamhet och affärer. I sin tur får Högskolan viktig kunskap för vidare utveckling och forskning.

Totalt 30 miljoner kronor ska på tre år skapa 30 nya jobb och utvecklingskraft till intresserade små och medelstora företag.

Idén kommer ursprungligen från Storbritannien där modellen har funnits i över 30 år. Där har man sett att 80 procent av projekten har resulterat i att akademi och näringsliv knutit starkare och djupare relationer. Vid Högskolan Dalarna och Högskolan i Gävle ser de samma effekt där modellen har drivit fram ca 50 samarbeten med företag i Regionen.

– Det är viktigt att akademi och näringsliv kan utbyta erfarenheter som hjälper oss att utvecklas tillsammans. Det är en ömsesidig process där akademin har kunskap som behöver spridas, samtidigt som vi behöver kunskap från det omgivande samhället för att kunna utveckla relevanta utbildningar och nya forskningsområden, säger Anna-Karin Edberg som är vice rektor för forskning och samverkan vid Högskolan Kristianstad.

– För att hitta lämpliga samarbetspartners kommer vi efter sommaren att informera i olika nätverk med företag som kan ha ett tillväxtintresse. Det är ett fantastiskt bra erbjudande för mindre företag eftersom de genom projektet kan få hjälp med både lönekostnader och stöd i rekryteringsprocessen. Företag får gärna höra av sig till mig om de vill veta mer, säger Fredrika Braw som kommer att leda projektet i södra Sverige.