Wallenius Marine sätter segel på lastfartyg

Bild: Wallenius Marine

Trafikverket har beslutat att tilldela 27 miljoner kronor för utveckling av ett vinddrivet biltransportfartyg under 2019–2022, med Wallenius Marine som projektledare. Målet är att ha ett fartyg färdigt för beställning 2021. Det rapporterar Sjöfartstidningen.

– Detta är ett verkligt projekt som kommer att realiseras, säger Per Tunell, Chief Operating Officer, Wallenius Marine till tidningen. På ett banbrytande sätt förändrar det förutsättningarna för oceangående sjötransporter.

Trafikverkets FoI-bidrag för det treåriga utvecklingsprojektet fördelas enligt en preliminär bidragsplan till projektets parter så att Wallenius Marine erhåller totalt cirka 6,6 miljoner, SSPA 14 miljoner och KTH 6,5 miljoner kronor. Utvecklingsarbetet inleds direkt i början av 2019.

– Detta innebär ett paradigmskifte inom sjöfarten, säger Jakob Kuttenkeuler, professor, Centre of Naval architecture, KTH. Dagens fartyg kör alldeles för fort och förbrukar mycket bränsle. Det har fungerat med de låga oljepriserna, men miljön har tagit stryk. Detta är världens första realiserbara emissionsfria fartygskoncept i modern tid.