Volvo investerar i trådlös laddning

Foto: Volvogroup

Volvo Group Venture Capital, ett dotterbolag inom Volvokoncernen, meddelade idag att de investerat i Momentum Dynamics Inc – ett ledande företag inom trådlös laddning av elektrifierade fordon. Momentum Dynamics, från Philadelphia i USA, utvecklar och säljer system för induktiv laddning med hög effekt inom fordons- och transportindustrin, särskilt lämpliga för kommersiella fordon som är elektriska, självkörande och uppkopplade.  

– Momentum Dynamics teknologi och kompetens inom induktiv, tvåvägsriktad och säker överföring av energi och information genom luft, vatten och is är tillämpbar under de krävande förhållanden som våra kunder verkar. Tekniken möjliggör kraftfull laddning med upp till 300 kW för lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner samt inom industriella och marina applikationer, vilket kommer att stötta övergången till eldrift, enligt Per Adamsson, Vice President för Volvo Group Venture Capital.

Trådlös elektrisk laddning innebär att alla slags fordon automatiskt och utan övervakning kan anslutas till elnätet utan kablar eller kontakter. Det behövs ingen förare som kopplar in fordonet i en laddstation. Istället kan ”elektrisk tankning” göras automatiskt och tvåvägsriktat, fortlöpande och vid lämpligt tillfälle – vilket leder till effektiv batterianvändning, längre räckvidd och ökad tillgänglighet.

Momentum Dynamics genomför projekt i Europa och Nordamerika med såväl fordonsflottor som fordonstillverkare av bilar, bussar, lastbilar och tåg.

– För Volvokoncernen innebär investeringen att vi stärker vår kompetens och kunskap kring laddningsteknik och elektrisk distribution inom ekosystemet för elektrifierade transporter och energiförsörjning. I en tid av stora och snabba förändringar ser vi partnerskap, samarbeten och investeringar som vägen framåt, enligt Stefan Söderling, Investment Director på Volvo Group Venture Capital.