Endast en procent av elnätsavgifterna går till elnätsinvesteringar

Arkivbild

Av avgiftshöjningarna på mellan sex och åtta procent per år har bara en procentenhet gått till investeringar i elnätet enligt beräkningar gjorda av Energimarknadsinspektionen. Om detta rapporterar SvD Näringsliv

Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör på Energimarknadsinspektionen, har svårt att se logiken bakom argumentet att höjningarna av elnätsavgiften är nödvändiga för att täcka de stora investeringsbehoven. Bolagens årsredovisningar tyder på att kapital inte är någon bristvara.

– Rent krasst har avgiftshöjningarna bara inneburit ökade vinster för företagen, och det är ju det som är skälet till den ändrade regleringen. Avkastningen har varit helt orimlig, säger Rosten till tidningen.

Stefan Yard, ekonomiprofessor vid Lunds universitet, säger i en kommentar att elbolagens retorik är ren skrämselpropaganda.

– Jag är faktiskt lite förvånad över resonemanget. Om man tittar rent ekonomiskt så förstår jag inte varför det skulle hindra framtida investeringar – som jag uppfattar det är det här mest ett spel, säger han till tidningen.