I veckan som gått gick spotpriset åter upp på över 50 euro per MWh, en prisnivå som även mättes i somras.
I tisdags steg spotpriset till över 60 euro per MWh, men det var i måndags som de högsta timpriserna uppmättes. Mellan klockan 17 och 18 i måndags kväll låg priset på öve 100 euro per MWh på flera håll i Norden. Priserna i Norden var tudelade; områdena i väst och nord fick endast halva priset jämfört med områdena i öst och söder. En fullständig koppling mot det tyska spotpriset ledde till att priset gick till hela 105,02 euro per MWh under denna timme.
Allmän prisuppgång
Utan särskilt mycket nederbörd eller vind har inflytandet från de europeiska priserna varit betydande under den gångna veckan. Samtidigt gick även de europeiska priserna upp senaste veckan, på grund av högre pris på kol, gas och koldioxidkvoter. Kol- och gaspriset har på sistone haft en jämnt fallande kurva, men just den senaste veckan har nedgången bromsat in och priset korrigerats upp igen. Koldioxidpriset lever som vanligt sitt eget liv, mycket beroende på rykten om Brexit-förhandlingarna. Den 11 december ska det avgöras politiskt om Storbritannien ska godkänna det framförhandlade utträdesavtalet från EU. Om det inte blir något avtal, kommer en "hård Brexit" att kunna frigöra stora mängder med utsläppsrätter som kan dumpas på marknaden. Det kan betyda ännu större volatilitet och prispress nedåt.
Väderändring
Det verkar som att vi lägger den kalla, torra och vindfattiga perioden bakom oss, i alla fall ett tag. Meteorologerna spår mildare temperaturer, rikligt med nederbörd och mycket vind framöver. Det har marknaden redan prisat in genom att nästa veckas spotpriser är mycket lägre än denna vecka.