Scanautomatic & ProcessTeknik: dag 2

Karin Hoflund och Christian Sahlin, från företaget LumenRadio, minglar på Digimania, Scanautomatic & ProcessTekniks nya framtidsarena där startups och etablerade företag får chansen att mötas. Foto: Magnus Nilsson
Karin Hoflund och Christian Sahlin, från företaget LumenRadio, minglar på Digimania, Scanautomatic & ProcessTekniks nya framtidsarena där startups och etablerade företag får chansen att mötas. Foto: Magnus Nilsson

Idag onsdag fortsätter Nordens ledande mässa för processteknik och automation, Scanautomatic & ProcessTeknik, på Svenska Mässan i Göteborg. Onsdagarna brukar vara de mest hektiska och välbesökta dagarna på mässan och så verkar det bli även i år.

De som inte hann besöka mässans nya snackis, framtidsarenan Digimania, där spännande startups inom digitaliseringsområdet visar upp sig och matchas med större och mer etablerade företag bör göra det idag, det är sista dagen. Både startupföretagen själva och etablerade företag har haft chansen att förboka möten, men även om man inte har gjort det finns det många möjligheter att få veta mer om de 24 närvarande uppstartsföretagen. Det finns rundturer på olika teman och från Digimanias scen pitchar idag 11 företag indelade efter två programpunkter: Framtiden för IoT och AI, och Framtiden för AR/VR som bland annat handlar om maskininlärning, smarta IoT-prylar och digitala tvillingar.

Än yngre deltagare och mer konkret teknisk action kan man finna borta i A-hallen där yrkeslandskampen i automation fortsätter. Sverige, Storbritannien och Ryssland tävlar och förbereder lagen inför kommande stortävlingarna EuroSkills och World Skills Competition, Yrkes-VM, där ungdomar från hela EU tävlar.

Strax bredvid fortsätter ungdomssatsningen i området Smarta Fabriker, som drivs av Göteborgs Tekniska College och är ett samarbete mellan 80 studenter, från ett antal olika skolor, och 50 företag. Här finns bakom galler en automatiserad minifabrik som monterar ihop VR-glasögon och där bredvid bygger och monterar en skola från Munkedal ihop en processfabrik inför publik, dit branschfolk gärna får komma med råd och tips.

I dagens seminariedel väntar en rad spännande föredrag. På Scanautomatics scen i A-hallen håller representanter från Schneider Electric och träkoncernen Moelven ett seminarium om det smarta digitala sågverket klockan 12. Ett tvåårigt projekt där man anpassat Moelven Valåsen utanför Karlskoga till Industri 4.0-teknologi. Schneider Electric har bland annat levererat energikartläggningar, elmätare och mjukvara med målen att öka sågverkets tillgänglighet med 15 procent, öka värdeutbytet med 10 procent och minska sågverkets energiförbrukning med 10 procent. Infriades målen? Ja, det får publiken nu reda på.

Vid halv tre talar Sima Valizadeh, från Teknikföretagen, om testbäddar för Smart industri i Sverige, som består av tolv olika testbäddsprojekt där företag kan testa ny teknik och minimera risker innan den sätts i produktion. På Processteknikscenen i E-hallen talar bland andra chalmersforskaren Simon Harvey om möjligheten att utbyta energiflödena mellan närliggande anläggningar i en industripark utifrån en studie av kemiklustret i Stenungsund. Strax därefter får man under Torbjörn Lundbergs föreläsning, han är vd för SMC Automation, veta hur man kan spara in pengar på kostnaderna för tryckluft som utgör hela 10 procent av den svenska industrins elförbrukning.

Dagen avslutas med att Scanautomaticpriset – Automation och processteknik. Priset delas ut till innovativa nyheter som finns på plats i mässans montrar och inte har visats upp eller uppmärksammats i Skandinavien före augusti 2018. Årets fyra nominerade bidrag finns att se och rösta på i en utställning intill scenen i A-hallen.