Klimatforskare vill ha mindre biobränslen och mer gröna ytor

Orörda skogar och andra gröna ytor är enligt klimatforskaren John DeCicco ett av våra bästa hopp när det gäller att snabbt minska halten av koldioxid i atmosfären. Foto: Pexels

Att odla och skörda bioenergigrödor, som majs till etanol och träd till bränsle i kraftverk, är enligt en amerikansk klimatforskare ett dåligt sätt att utnyttja mark, som är en värdefull resurs i kampen mot klimatförändringar.

Orörda gröna områden som skogar och gräsmarker isolerar koldioxid på naturlig väg och John DeCicco vid University of Michigan i USA menar att de är ett av samhällets bästa hopp när det gäller att snabbt minska halten av växthusgasen i atmosfären.

Tillsammans med William Schlesinger från Cary Institute of Ecosystem Studies uppmanar John DeCicco beslutsfattare, finansiärer, andra forskare och industriledare att snarast skifta fokus från bioenergi till vad de kallar för TCM (Terrestrial Carbon Management), en strategi som lägger tonvikten på att plantera fler träd och bevara fler vilda områden som livnär sig på koldioxid.

- Med tanke på klimatproblemets brådskande karaktär och riskerna för den biologiska mångfalden måste världen ompröva sina prioriteringar när det gäller hur biosfären ska användas. Den nuvarande politik som främjar bioenergi bidrar till trycket att omvandla naturlig mark till skövlad skog eller odlingsmark. Men kvalitetsmark är en begränsad resurs. För att minska halten koldioxid i atmosfären är den mest effektiva användningen av ekologiskt produktiv mark att lämna den ifred eller att plantera ny skog och låta den agera som en naturlig, långsiktig koldioxidsänka, säger John DeCicco.

Antagandet att bioenergi är koldioxidneutralt, vilket John DeCicco och William Schlesinger kallar ett alvarligt bokföringsfel, har lett till stora forsknings- och utvecklingsinvesteringar i biobränslen, som fått en viktig roll i många klimatstabiliseringsscenarion. Kärnan i detta antagande är iden att man genom att producera och sedan förbränna ett biobränsle för att utvinna energi förflyttar en given mängd kol från biosfären till atmosfären och tillbaka igen i ett stabilt kretslopp.

John DeCicco menar emellertid att alla nuvarande kommersiella former av bioenergi riskerar att leda till en skuld i form av ett överflöd av koldioxid i atmosfären som det kan ta framtida planttillväxt flera årtionden att återbetala.

- Genom att undvika avskogning och genom att plantera ny skog på skövlade områden skulle upp till en tredjedel av de nuvarande koldioxidutsläppen från fossila bränslen kunna isoleras i biosfären, påstår John DeCicco och William Schlesinger.