Elbussflotta med 105 fordon planeras för Greater-Manchester

Manchesters elbussflotta kommer att bestå av Enviro400 EV City-fordon, med en räckvidd på upp till 190 miles, omräknat drygt 300 kilometer. Foto: Alexander Dennis Ltd,

Alexander Dennis Ltd en Stagecoach Group, som ansvarar för kollektiva vägtransporter i Storbritannien presenterade nyligen ett ambitiöst förslag på 56 miljoner pund som går ut på att anskaffa 105 elbussar inklusive laddningsinfrastruktur för Greater Manchester.

Efter att företaget hade inlett persontransporter med 100 elbussar i Amsterdam-området i Nederländerna är det meningen att Manchester kommer att bli den andra, men största enskilda investeringen i Europa när det gäller e-mobilitet.

Stagecoach, Storbritanniens största buss- och bussoperatör, har lovat att investera 34,6 miljoner pund i det banbrytande projektet, vilket stöds av borgmästaren i Manchester, Andy Burnham, Transport för Greater Manchester och andra viktiga organisationer

Stagecoach siktar på införandet av de första 15 till 20 elektriskt drivna bussarna under sommaren 2019, med full insats i början av 2020. Infrastrukturarbetena skall inledas redan under hösten 2018 och vara helt iordningställda våren 2019, vilket bidrar till bättre lokal luftkvalité och till brittisk fordonsproduktion, genom de nya bussarna, som kommer att vara på plats redan i början av 2020.

Stagecoach planerar att ersätta 105 konventionella Euro 3 och Euro 4 bussar. Manchesters elbussflotta kommer att bestå av Enviro400 EV City-fordon, med en räckvidd på upp till 190 miles (drygt 300 kilometer) och kapacitet att transportera 80 passagerare. Bussarna byggs av brittiska fordonsproducenten Alexander Dennis, med hjälp av kinesiska bilföretaget BYD:s batteri- och kraftelektronikkompetens.

Stagecoach kommer att använda så kallade intelligenta laddare som eliminerar belastningar på elförsörjningen och maximerar fordonets prestanda. Stora laddningsinfrastrukturer bidrar till ladda flera bussar samtidigt, vilket möjliggör en 24-timmars drift.