Brittiska forskare banar väg för att byta ut litiumet i litiumjonbatterier mot natrium.
Uppladdningsbara litiumjonbatterier används förutom i mobiltelefoner och bärbara datorer även i elbilar. Litium är emellertid dyrt och ojämnt fördelat över planeten. Dessutom används stora mängder dricksvatten vid utvinning av litium. Den allt större efterfrågan på elbilar har därför lett till stort intresse för att hitta en annan laddningsbärare än litium, som inte är lika dyr och är mer lättillgänglig.
Natrium är billigt och eftersom det finns i havsvatten är tillgången nästan obegränsad. Däremot är natriumjoner större än litiumjoner och det går därför inte att använda natrium istället för litium i nuvarande batterier. För att möjliggöra natriumjonbatterier som kan jämföra sig med litiumjonbatterier måste nya material hittas till batterikomponenterna.
Nu har en teoretisk förutsägelse om hur fosfor skulle bete sig som elektrod, som gjordes 2016 av en grupp forskare från University of Birmingham, kunnat bekräftas experimentellt i samarbete med en grupp forskare från University of Cambridge, under ledning av professor Clare Grey.
- Det är fantastiskt hur kraftfull en kombination av teori och experiment kan vara, säger Andrew Morris vid University of Birmingham.