Energi- och klimatfrågorna verkar hittills ha kommit i skymundan i de pågående brexitförhandlingarna. Trots uppmaningar från allmänhet och branschorganisationer har den brittiska regeringen inte kunnat ge några besked om hur EU-utträdet kommer att påverka landets framtida energiförsörjning, skriver Energimarknaden.
Det råder oroligheter om att brexit kommer att leda till kraftigt höjda transmissionsavgifter eller att energiimport från Kontinentaleuropa kan bli föremål för tull eller andra avgiter. Nyligen varnade företrädare för brittisk tillverkningsindustri att det osäkra läget i energipolitiken leder till minskade investeringar och förlorad konkurrenskraft.
Nu tycks det dock som att påtryckningarna börjar ge resultat.
I ett brev till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker föreslår May brexitförhandlingarna utvidgas med ett särskilt klimat- och energikapitel. May understryker vikten av ett fortsatt energipolitiskt samarbete efter brexit och varnar för att nya pålagor skulle slå hårt mot brittiska hushåll samt försvåra arbetet med att nå fastslagna klimatmål.
I dag står import för sex procent av det brittiska elbehovet, enligt prognoserna kan importbehovet komma att fyrdubblas på bara några år.