Trainee-hackathon gav innovativa laddlösningar

Bild: Vattenfall.
Bild: Vattenfall.

Hackathon är nu över. 22 unga traineer från Vattenfall fick 52 timmar på sig att ta fram färdiga affärsplaner för snabbladdningslösningar. De fyra gruppernas slutplädering och rapporter mottogs väl. Nu påbörjas en djupdykning i arbetet som är gjort, ställer kompletterande frågor och justerar strategin efter behov.

När traineerna fick fria tyglar att anordna ett obligatoriskt grupprojekt tog Fanny Lindberg och Anna Rydberg täten och anordnade ett hackathon ihop med E-Mobilitygruppen inom Vattenfall R&D. Endast en av traineerna jobbar på R&D så för alla andra var fokusområdet något helt nytt att sätta tänderna i, samt möjligheten att bidra med sin unika kompetens från andra discipliner.

Alla grupper presenterade sina idéer i halvtid för varandra och en expertpanel.

När jag kommer på besök i Vattenfalls forskningsanläggning i Älvkarleby har hackathonet nått halvvägs. Traineerna är indelade i fyra grupper som alla demonstrerar en kortfattad statusrapport och konfronteras av en expertpanel från Vattenfall R&D E-Mobility. Det är hög nivå på presentationerna med efterföljande intressanta diskussioner, högt i tak och god stämning.

– Det här ser riktigt bra ut. Jag är väldigt nöjd! Uppgiften de fått kommer från verkligheten och bottnar i affärens strategi för snabbladdare: Hur bygger vi framtidssäkrad och kostnadseffektiv snabbladdning idag?, säger Christian Gruffman, ansvarig för R&D E-Mobility och som leder hackathon-evenemanget.

Uppgiften är en del av ett uppdrag från Affärsenheten E-Mobility (InCharge) till R&D E-Mobility, att revidera och ge förslag till den strategiska inriktning Vattenfall Norden bör satsa på när det kommer till snabbladdning, det vill säga vanligtvis 50kW – 350kW.– Det är alltid bra att få nya idéer och infallsvinklar från unga, smarta människor som traineerna. Vi samarbetar med R&D i många frågor och hackathon är ett bra och spännande upplägg. Det var en riktigt lyckad aktivitet som vi borde använda i framtiden i flera sammanhang, säger Elisabet Wahlstedt, produktägare för snabbladdning på BU E-Mobility.

Något som visade sig vara en styrka, var att grupperna valde olika inriktningar och lösningar men hamnade strategiskt väldigt nära varandra.

Idén med hackathon är att samla människor med olika kompetenser på en given plats och lösa en uppgift eller ett problem, på en begränsad tid.

Hur gick hackathon?

– Det är ett bra sätt att arbeta. Vad jag tycker är bra är tillgången till all högkvalitativ bakgrundsfakta som vi fått. Då är det mycket lättare att kunna göra en trovärdig affärsanalys, säger Wiljan Harder, trainee på BA Wind, Onshore, Business Controlling.

– Här får vi stor hjälp av extremt engagerade medarbetare. Samarbetet mellan BU E-Mobility och R&D är redan utmärkt, och i och med denna aktivitet får vårt gemensamma arbete ytterligare en skjuts framåt. I tillägg ger hackathonet oss en möjlighet att visa upp R&D-verksamheten här i Älvkarleby vilket också är positivt, säger Jonas Alin, avdelningschef på Vattenfall R&D tillika huvudsponsor för evenemanget.

De tre traineerna Fanny Lindberg, Caroline Andersson och Anna Rydberg med Vattenfall R&D:s laboratorium i Älvkarleby i bakgrunden.

Det var ungefär 2 500 sökanden till 22 platser i årets traineeprogram och uttagningsprocessen var lång och krävande. Alla personer som antagits får under året en anställning på halvtid och en halvtid på trainee-programmet. Fyra seminarieveckor är obligatoriska då alla träffas liksom månadsvisa videomöten.

 

Text: Anders Bjarnehag, Vattenfall.