Soligt väder gav 70 procent högre elpris

Varmt väder och avsaknaden av regn resulterade i ett underskott i vattenbalansen, även kallat hydrologiska balansen. En ökad risk för vattenbrist i vinter och rekordhöga råvarupriser drev upp elpriset. Hushåll med rörligt elavtal får förbereda sig på en dyr elmånad med höga elpriser framöver.

 

Medelspotpriset för juni månad blev 46 öre/kWh. Det är 70 procent högre än motsvarande månad i fjol (27 öre/kWh) och 31 procent högre än elpriset i maj (35 öre/kWh).

 

I dagsläget har vi en normal fyllnadsgrad i vattenmagasinen, men uteblivet regn har fått markvattennivåerna att sjunka under normal nivå. Det innebär att vi har ett underskott i den hydrologiska balansen och att risken för vattenbrist i vinter är högre än normalt.

 

- Olika analyshus estimerar underskottet till cirka 20 TWh vilket är en ganska extrem nivå. Detta gör att vattenkraften får hushålla med vattnet för att få det är räcka längre fram. Något som ger vinterpriser redan på sommaren, säger Faraz Azima, vd för jämförelsesajten elskling.se.

 

Årsmedelspotpriset 2017 blev 30 öre/kWh. Skulle elpriset stanna på samma nivå som i juni, vilket inte är osannolikt, får villahushåll med rörligt elpris en ökad årskostnad på 4 000 kronor jämfört med 2017.

 

- Vi kan aldrig förutse vilka elpriser vi får framöver men både det fasta och rörliga elpriset ligger idag högre än tidigare och inget pekar på att den trenden kommer vända i närtid. Hushåll med rörligt elpris bör därför vara beredda på dyrare elräkningar framöver och försäkra sig om att avtalet är konkurrenskraftigt, fortsätter Faraz.