Londons röda dubbeldäckare går över till elektrisk drift

En av de nya elektriskt drivna dubbeldäckarna som kommer att trafikera i London. Bussen har byggts av företaget Optare. Foto: Optare

De traditionella röda dubbeldäckarbussarna i London går över till elektrisk drift. 68 nya elbussar kommer att sättas i trafik efter sommaren 2019. Bussarna kommer att distribueras av Metroline, Transport for London (TfL). 37 stycken byggs av företagsgruppen Alexander Dennis Limited (Adl) och Byd och de återstående 31 tillverkas av det brittiska företaget Optare.

Den nya ordern innebär att antalet elbussar i flottan växer till 240. År 2020 förväntas hela dubbeldäckarflottan vara sammansatt av elektriskt drivna bussar. År 2037 kommer alla bussar i London (cirka 8 000) att vara av nollutsläppsvarianter, berättade Londons stadsstyrelse.

Två helt elektriska busslinjer i London

De 68 nya bussarna kompletterar Londons bussflotta från och med nästa sommar på två linjer (nr. 43 från Friern Barnet till London Bridge Station och 134 från North Finchley till Tottenham Court Road) som drivs av Metroline för TfL. Ordern har blivit tillkännagiven av Londons borgmästare Sadiq Khan med anledning av ett nationellt luftkvalitetskonferens där Khan deltog tillsammans miljöministern Michael Cove och ett stort antal borgmästare från städer i England och Wales.