Sandvik tar hem stororder från CERN 

Foto: Cern

Sandvik Materials Technology har fått en order från CERN omfattande ett uppgraderingsprojekt av en accelerator.

Sverige investerar årligen mångmiljardbelopp i storskaliga forskningsanläggningar som ESS, CERN, ESO och ITER. För att öka Sveriges industriretur och innovationskraft finns Big Science Sweden, en organisation som hjälper svenska företag att ta hem beställningar från stora internationella forskningsanläggningar. 

 – Sandvik har lång erfarenhet av att leverera material för komplexa applikationer, men vår erfarenhet av att jobba med forskningsanläggningar som kund är begränsad. Att erbjuda CERN material med låg permeabilitet är intressant och utmanande för oss. Big Science Sweden har varit till stor hjälp i att guida oss och förstå hur man jobbar med Big Science-anläggningar, säger Marie Vennström, Manager Engineering Solutions, Stainless Service på Sandvik Materials Technology, i ett pressmeddelande.

 Internationella storskaliga forskningsanläggningar, det vill säga big science, utgör en global mångmiljardmarknad och Sveriges så kallade industriretur är generellt sätt låg. Därför finns det enligt Big Science Sweden stora affärsmöjligheter för svenska företag att leverera sina tjänster och produkter till anläggningarna. Här ges också stora möjligheter att delta i samarbeten som främjar högteknologisk utveckling, t ex inom områden som supraledande magneter, materialutveckling och big data.

 På CERN pågår just nu ett stort uppgraderingsprojekt, High Luminosity Large Hadron Collider (HL-LHC eller HiLumi). Projektet är en uppgradering av den befintliga acceleratorn (LHC) och instrument och är det mest omfattande projektet på CERN under det kommande årtiondet med en investering på närmare 1 miljard euro. Materialet från Sandvik kommer att användas för att hålla partikelstrålen på plats i acceleratorerna.

Big Science Sweden är finansierat av Vinnova, Vetenskapsrådet och Tillväxtverket för att öka svenska företags försäljning av komponenter och utrustning till europeiska anläggningar.