I dag invigs Höganäs nya energigasanläggning

I dag klockan 13 invigs Höganäs nya energianläggning som kan revolutionera stålindustrins arbete med att fasa ut fossil naturgas och koks. Till invigningen väntas 150 deltagare från näringslivet, universitet, politik och offentlig sektor. Peter Wallenberg jr och Maria Wetterstrand är några av invigningstalarna. Helen Axelsson från Jernkontoret presenterar branschens klimatfärdplan.

Under våren har det pågått ett intensivt byggnadsarbete i Höganäs för att anläggningen ska kunna visas upp. Det är, enligt Höganäs, världens första anläggning för att i industriell skala demonstrera fossilfri ståltillverkning baserad på förgasning av biomassa med ny teknik.

— Det känns fantastiskt att få se den första industriella WoodRoll-anläggningen på plats. Vi har arbetat med att utveckla och testa tekniken sedan 2011 men nu är den verklighet, säger Rolf Ljunggren på Cortus Energy i ett pressmeddelande.

—  Anläggningen har kapacitet att minska Höganäs koldioxidutsläpp med 10 000 ton per år. Men i ett första skede är avsikten att demonstrera hur det nya bränslet fungerar vid värmebehandling av stål. Dessutom är syftet är att sprida tekniken så att hela branschen kan fasa ut fossila bränslen, säger Magnus Pettersson som är projektledare på Höganäs AB.