Iters kryostat i bilder

De enorma dimensionerna hos den undre cylindern och basen i Iters kryostat fotograferade med hjälp av en teknik som kombinerar flera exponeringar med speciella kontrast- och färginställningar. Foto: ITER Organization/Christian Luenig
Svetsningen av den andra nivån på kryostatens undre cylinder är i full gång. Foto: ITER Organization/Christian Luenig
Byggnadsställningar längs både den inre och yttre väggen på den undre cylindern gör det möjligt att svetsa från båda hållen samtidigt. Foto: ITER Organization/Christian Luenig

Den tyske fotografen Christian Luenig har dokumenterat det pågående arbetet med det internationella fusionsexperimentet Iters kryostat, som blir den största tryckkammare i rostfritt stål för högvakuum som någonsin byggts.

För tillfället pågår svetsningen av den andra nivån på den undre cylindern i Iters kryostat, som påbörjades den 21 februari 2018. När den är färdig kommer den undre cylindern att vara tio meter hög och väga 490 ton.

Totalt kommer kryostaten att bestå av fyra sektioner: en bas, en undre cylinder, en övre cylinder och en topp. Monteringen och svetsningen av kryostatens sektioner utförs under ledning av den indiska entreprenören Larsen & Toubro, i samarbete med den tyska underleverantören MAN Diesel & Turbo.

Då de fyra sektionerna färdigställts i den 5 000 kvadratmeter stora, för ändamålet byggda verkstaden ska de sättas ihop i den seismiska grop där Iters tokamakreaktor ska placeras.