- I slutet av 2018 inleder Daimler serieproduktionen av den elektriska bussen Mercedes-Benz Citaro E-CELL, meddelade koncernens utvecklingschef Gustav Tuschen den 5 mars inför en skara tyska journalister.
Fackfolk och journaister fick delta i en första förhandsgranskning av den elbussens prototyp, som enligt Tuschen öppnar för nya möjligheter inom företagets kommande E-plattform. Utvecklingschefen berättade att möjligheterna dock är förknippade med en hel del kostnader, kapacitet och tidsintervaller. Elbussen blir i början dubbelt så dyr som en dieselbuss.
Batterierna är integrerade i elbussens tak.
- Men en elektrisk buss är inte längre en nisch, utan i själva verket en stor aktör, sade Gustav Tuschen angående E-Cell-bussens status.
Enligt honom är tiden förbi för prov och tester.
- Vi är inte längre intresserade av prototyper, det handlar nu om serier, sade Gustav Tuschen. Utvecklingschefen på Daimler Bussar och styrelseledamot på EvoBus, som driver utvecklingen av helelektriska bussar.
Tuschens mantra om Citaro E-CELL: En elektrisk buss är numera en big player, förklarade Tuschen återigen för journalister.
- Vid 2030 kommer sjuttio procent av alla nyregistrerade stadsbussar att ha utsläppsfria driftsystem, sade Tuschen.
2030 låter som en lång väg, men när det gäller den potentiella livslängden på en buss, ligger tidpunkten, enligt experter, precis runt hörnet.
- Det gäller speciellt när man tror att elektriskt drivna bussar är bara icke-startare utan relevant infrastruktur, eftersom en e-buss bara kommer att kunna byta ut en dieselbuss i bästa fall. Att få den rätta blandningen av kostnader, kapacitet och utbud kan uppnås genom bra planering. Och det handlar om mer än bara en ny buss. Det behövs politiska beslut om laddningsteknologi, laddningsintervaller och laddningsintensitet. Och om passagerarflöden, avstånd mellan busshållplatser, tidtabeller, topografi och klimatförhållanden, betonade Tuschen.
Enligt honom måste allt detta analyseras i detalj med operatören: Ett högt sortiment kräver stor batterikapacitet, vilket resulterar i mer vikt och ett högre pris men en minskad transportkapacitet. Med andra ord, de som behöver transportera många passagerare kommer att se lägre batterikapacitet och en begränsad körradie vilket innebär att det måste satsas mer arbete på bättre laddningskapacitet och längre räckvidd.
- Planeringsteamen måste rikta sin observationsförmåga på specifika rutter, förklarade Tuschen.
- Mercedes-Benz har enligt honom redan utvecklat programvara för att styra operatörer genom processen. Med det här programmet på deras surfplatta eller bärbara dator, kommer fältrepresentanterna i framtiden att kunna hjälpa sina kunder att välja rätt fordon, sade Tuschen.
Demonstrationsversionen har, enligt honom, redan visat flera fascinerande möjligheter. Den rätta konfigurationen av Citaro E-CELL och respektive infrastruktur finns för varje rutt. För jämförelse ingår också en virtuell dieselbuss.
Tuschen förklarade att, "En buss betraktas inte längre som en isolerad produkt". Systemdesign och konsulttjänster blir också en kärnkompetens, som förknippas med en elbuss.
Från och med slutet av 2018, kommer Citaro E-CELL, enligt Tuschen att visa, att ”det handlar om mer än bara om bussar, det handlar om banbrytande mobilitetslösningar.
Detta nya tillvägagångssätt ger också nya perspektiv på kundgrupper. Olika områden av gemensamhet lyfter fram regionala kluster. Sett på detta sätt förflyttas storstadsområden som Hamburg, Stockholm och Singapore, som har beslutat för körning med nollutsläpp, plötsligt mycket närmare varandra.
Källa: Daimler Benz AG