Tranås Energi erhåller tillstånd för ny faunapassage

Bild: Tranås Energi.

Mark-och miljödomstolen har godkänt Tranås Energis ansökan och ger bolaget tillstånd att miljöanpassa vattenkraftstationen i Visskvarn, Ydre.

Tranås Energi förvärvade Visskvarn vattenkraftstation våren 2015 och påbörjade omgående en förstudie kring hur anläggningen skulle miljöanpassas på bästa sätt. Resultatet visade att bygge av en faunapassage, tätare intagsgaller samt utbyte av anläggningens turbiner skulle vara de bästa lösningarna.

En tillståndsansökan gällande dessa åtgärder skickades till Mark- och miljödomstolen och drygt ett år senare har beslutet kommit, ansökan har godkänts och vunnit laga kraft.

- Vi är väldigt glada för beslutet då det möjliggör våra planer på att öppna vattenvägen mellan Lägern-sjöarna och Sommen. Nästa steg blir att ta fram en investeringskalkyl som ska ligga till grund för styrelsens beslut om att starta projektet, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Visskvarn är beläget med utlopp i sjön Sommen och den naturliga fåran vid anläggningen är ett viktigt uppväxtområde för bland annat öring. Med en faunapassage på plats skulle fisken kunna passera anläggningen och ta sig vidare upp i Bulsjöån och likaså skulle öringen som finns i sjöarna längre upp i systemet kunna ta sig ut i Sommen.

Nyligen har ett projekt för bygge av en faunapassage även vid Tranås Energis vattenkraftstation i Forsnäs inletts, med planerad byggstart under 2018.