Ny teori om Tjernobylolyckan

Ny teori sprider nytt ljus över Tjernobylolyckan. Foto: FreeImages.com/Petr Kratochvila

Nu presenterar svenska forskare en ny teori som skriver om de inledande ögonblicken under Tjernobylolyckan.

Den nya teori om Tjernobylolyckan, som presenteras av svenska forskare från Totalförsvarets forskningsinstitut, SMHI och Stockholms universitet, föreslår att den första av de två explosioner som rapporterades av ögonvittnen till olyckan var en kärnexplosion och inte en ångexplosion, som man tidigare trott.

Enligt teorin kastades en stråle av stoft upp på mycket hög höjd av en serie kärnexplosioner i reaktorn. Detta följdes sedan, inom tre sekunder, av en ångexplosion, som fick reaktorn att brista och spred ut ytterligare stoft på lägre höjd i atmosfären.

Teorin är baserad på en ny analys av xenonisotoper som fyra dagar efter olyckan detekterades i staden Tjerepovets norr om Moskva. Resultatet av analysen tyder på att isotoperna, till skillnad från xenonisotoperna i huvuddelen av stoftet från Tjernobyl som spred sig nordväst mot Skandinavien, kom från en kärnexplosion. Genom att studera väderförhållandena vid tiden för olyckan kunde forskarna också konstatera att xenonisotoperna i Tjerepovets kom från stoft som nådde betydligt högre höjd än det stoft som producerades då reaktorn brast.

- Vi tror att kärnexplosioner förmedlade av termiska neutroner ägde rum i botten av ett antal bränslekanaler i reaktorn och fick en stråle av stoft att skjuta upp genom tuberna för bränslepåfyllning. Strålen rammade sig sedan igenom tubernas 350 kilogram tunga pluggar, fortsatte upp genom taket och färdades 2,5 till 3 kilometer upp i atmosfären, där vädret förde dem till Tjerepovets. Ångexplosionen som fick reaktorkärlet att brista inträffade omkring 2,7 sekunder senare, förklarar den pensionerade kärnfysikern Lars-Erik De Geer vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Även observationer av den förstörda reaktortanken, seismiska mätningar och ögonvittnesrapporter om en blå ljusblixt ovanför reaktorn några sekunder efter den första explosionen stöder den nya teorin.

Genom att komma med ny insikt om hur olyckan gick till skulle teorin kunna användas för att förebygga likande olyckor i framtiden.