Kanadensisk petalitgruva visade sig innehålla även litium

Ett planerat 2000-meter djupa borrprogram vid gruvbolaget Avalons fyndighet Separations Rapids, cirka 70 kilometer norr om Kenora i kanadensiska provinsen Ontario, fokuserade egentligen på att få en bättre allmän geologisk värdering av projektområdet. Istället hittade man litium. Foto: Avalon Advanced Materials

Den växande marknaden för elbilsbatterier har tvingat kanadensiska gruvbolaget Avalon Advanced Materials i nordvästra Ontario, att tänka om och ta en närmare titt på bolagets petalitgruva i Kenora.

Förra årets resultat av en preliminär ekonomisk granskning (PEA) av Torontos Avalon Advanced Materials bekräftade att fyndigheten har god utvecklingspotential även när det gäller att återvinning av litiummaterial.  Kvalitén vid bolagets Separation Rapids-projekt bedöms vara lämpad för den laddningsbara batterimarknaden.

Ett planerat 2000-meter djupa utforskningsborrprogram vid bolagets fyndighet, cirka 70 kilometer norr om Kenora, fokuserade egentligen på att få en bättre allmän geologisk värdering av projektområdet.

Bolagets tidigare prospekteringsarbete inriktades främst på att återvinna petalit, det huvudsakliga mineralet i gruvområdet, men nu verkar det som om företaget istället kan börja producera ett bredare utbud av högkvalitativa litiumbaserade produkter som betjänar flera marknader.

Petalit är ett mineral med sammansättningen LiAlSi4O10 som upptäcktes år 1800 av brasilianerna José Bonifacio de Andrada och Silva i prov från en pegmatit i Utö järnmalmsgruva i Stockholms södra skärgård.

- Undersökningen har dock öppnat våra ögon för helt andra möjligheter, sade företagets koncernchef Don Bubar.

- Ju mer vi undersöker desto mer andra möjligheter vi upptäcker”. Och dessa möjligheter har uppenbarligen med förekomsten av litium att göra.

Bubar sa att det kommande fältarbetet blir "ett steg tillbaka" i syfte att kunna ompröva hela det tidigare projektet. Det inkluderar undersökning av tillgångar och potentialen för andra biprodukter som fältspat, kiseldioxid, rubidium, cesium och tantal som också antas förekomma i borrområdet.

- Vi måste vara flexibla och hålla örat mot marken för att kunna höra vad som händer och spana efter eventuell ny teknik som utvecklas i batteriproduktionens kölvatten, betonade Bubar.

När Avalon började utnyttjandet av området för 20 år sedan var deras avsikt att bestyrka att dess resurser och mineraler, skulle kunna användas av glas- och keramiktillverkare.

Den senaste geologiska undersökningen och det nya intresset för eldrivna fordon har dock bidragit till att vända Avalons uppmärksamhet till litium och den växande batterimarknaden, som nu står för cirka 40 procent av USA: s litiumbehov.

Källa: Avalon Advanced Materials