Helsingfors universitet och universitetet i kemisk teknologi i Peking (BUCT) har undertecknat ett samarbetsavtal om att bygga en vetenskaplig station, som mäter föroreningar i Kinas huvudstad, skriver Hufvudstadsbladet.
Forskarlaget har länge strävat efter att göra mätningar i Peking men att det varit svårt att få forskningstillstånd.
Akademiprofessor Markku Kulmalas forskarlag har lyckats få tillståndet och finansieringen med hjälp av det kinesiska samarbetsuniversitetet och Pekings lokalförvaltning.
Kulmala sade i en intervju till nyhetsbyrån FNB tidigare i år att mätningsstationen som sållar luftföroreningar ska ge exaktare information än tidigare om vilka skadliga partiklar föroreningarna innehåller. Enligt Kulmala ska den nya mätningsstationen följa cirka tusen ämnen, då den nu spårar 10–20 olika ämnen.
Det sällsynta med projektet är att Helsingfors universitet nu har fria händer att bygga stationen på BUCT:s campus i västra delen av Peking. Enligt forskningskoordinator Joni Kujansuu är en av orsakerna universitetsrektorns goda förhållande med Pekings lokalförvaltning.
– Centralförvaltningen har varit betydligt känsligare och försiktigare med hur utländska aktörer får samla information och verka här.
Kujansuu säger hans forskarlag i sina mätningar nära Nanjing i Kina har upptäckt fenomen som andra grupper inte mätt. Han säger att man med hjälp av konstant mätning bättre än tidigare kan förstå atmosfärens gränsskikt, som hindrar kemiska föreningar att ta sig från markytan till de högre atmosfärlagren.