Omstritt kärnkraftverk får 490 miljoner euro för att stänga

Efter år av dispyter gick franska energibolaget EDF: s ledning med på att stänga Frankrikes äldsta kärnkraftverk i Fessenheim. Ledningen hade länge försökt att hitta en lösning för fortsatt produktion.

Vid ett möte den 24 januari accepterade kärnkraftverkets styrelse den franska regeringens villkor för stängningen av det nästan 40 år gamla och 1840 megawatt starka kraftverket och ersättningen på 490 miljoner euro för avveckling och utbildning av anställda.

- Med detta styrelsebeslut, tar EDF hänsyn till lagstadgade övre gränsen för installerad kärnkraftskapacitet i Frankrike, samtidigt som vi försvarar vårt företags och våra kunders intressen, skrev EDF: s VD Jean-Bernard Lévy i ett pressmeddelande.

Den övre gränsen infördes 2015 som ett av de politiska verktygen i den numera långvariga processen, som gick ut på att stänga Frankrikes äldsta kärnkraftverk, som också var ett av president Francois Hollandes vallöften vid 2012- års presidentval.

Kärnkraftsproduktionen i Frankrike beräknas täcka 50 procent av elproduktionen i 2025.  Stängningen av Fessenheim anses främst ha en symbolisk betydelse för övergången till förnybara energiformer.

Frankrikes energiminister Segolene Royal gjorde ett förslag för knappt ett år sedan med anledning av uppgifter om en kommande stängning av Fessenheim. Royal föreslog att det gamla kärnkraftverket förvandlas till en elbilsfabrik.

Fessenheim-kärnkraftverket ligger i Alsace som i dag tillhör Frankrike men som historiskt har varit en del av Tyskland. Regionen är dubbelspråkig även om franskan är det officiella språket. Teslauppfinnaren Elon Musk har tidigare uttalat sig om att just Alsace vore en perfekt plats för en bilfabrik som skulle bli ”hälften fransk och hälften tysk”. Enligt Reuters ska Royal ha träffat Tesla-representanter under 2016.

Man kan utgå ifrån att frågan om eventuell kvarlämnad radioaktivitet klaras av innan man går vidare med bilfabriksprojektet.