”Kärnkraften spelar en viktig roll i Asiens energiframtid”

Kärnkraften kan hjälpa de asiatiska länderna att uppnå framtida ekonomisk tillväxt, energisäkerhet och miljöskydd, rapporterade japanska Institutet för energiekonomi (IEEJ) i dess senaste globala studie ”Asia/ World Energy Outlook 2016.

Enligt IEEJ:s analys, som publicerades i slutet av 2016 tror IEEJ att världens förbrukning av primärenergi ökar med 38 procent mellan 2014 och 2040 till 18 900 miljarder ton oljeekvivalenter. Fossila bränslen kommer enligt studien att stå för 78 procent av den globala förbrukningen av primärenergi år 2040.

Merparten av tillväxten kommer att äga rum i Asien, med Kina, Indien och regionen Association of Southeast Asian Nations (Asean), som svarar för 55 procent av ökningen.

Energibehovet i ASEAN-regionen ökar fort på grund av allt snabbare industrialisering, förbättrad levnadsstandard och lättare tillgång till energi. 

"I motsats till aktuella globala tendenser, kommer Asean att basera sig på billiga energikällor, såsom kol, för att uppfylla medlemsländernas elbehov, som förväntas öka tredubbelt", bedömer IEEJ. Institutet anser att det är absolut nödvändigt för Asean att ” sätta fokus på medlemsländernas energisäkerhet och ta itu med globala miljöproblem."

Institutets Outlook 2016 har analyserat på tre viktiga frågor: konsekvenserna av störningar i energiförsörjningen, klimatförändringarna och betydelsen av kärnenergi.

Kärnenergin, anser institutet, kommer att spela en viktig roll för att uppnå de så kallade "tre E:s" - ekonomisk tillväxt, energisäkerhet och ekologiska skyddsmekanismer.

Enligt IEEJ: s referensscenario, kommer den globala installerade kärnkraftskapaciteten ökar från 399 gigawatt el år 2014 till 612 gigawatt el i 2040. Under denna period, kommer kärnkraftsproduktionen av el att öka från 2535 terawattimmar till 4357 terawattimmar, men dess andel av den totala globala elproduktionen kommer att förbli konstant kring 11,5 procent.

IEEJ räknar med att kärnkraften kommer att i praktiken utgöra "baskraftkällan" för många tillväxtländer i Asien och i Mellanöstern. Detta scenario förutsätter dock att kärnenergi "kommer att kännetecknas av lägre kostnadsnivå och att de utvecklade ländernas transfer av kärnteknik till utvecklingsländer genomförs omsorgsfullt och kompetent.”

Enligt detta scenario skulle mängden av kärnkraftsel öka i Asien ungefär sjufaldigt mellan 2014 och 2040. Detta skulle enligt IEEJ bidra till att uppnå de tidigare nämnda "tre E:s".

Däremot skulle ett avsevärt lägre kärnkraftscenario, där inga nya kärnkraftverk byggs varken i utvecklade länder, eller i tillväxtländer, innebära att världen blir mindre beroende av kärnkraft. 

Det innebär också, enligt IEEJ, att Asiens aktuella självförsörjning av primärenergi minskar från 75 procent till under 65 procent. Resultatet skulle bli en avsevärd ökning av CO2-utsläpp.

- En känslighetsanalys av dessa scenarier visar på nytt att kärnkraften skulle starkt kunna bidra till att minska CO2-utsläpp, förbättra självförsörjningsgraden och spara elkostnader och när det gäller att säkerställa tillgången av energi skulle kärnkraften också kunna spela en ytterst viktig roll, förklarade IEEJ:s chefsekonom och vd Ken Koyama.