EU varnar Ungern om tredje energipaketet

Ungeska gas- och oljeprospekteraren, MOL-groups raffinaderi vid floden Donau. Foto: MOL-group

EU-kommissionen har uppmanat Ungern att se till att eldirektivet (direktiv 2009/72/EG) och gasdirektivet (direktiv 2009/73/EG) genomförs och tillämpas korrekt.

Direktiven ingår i det tredje energipaketet och innehåller de viktigaste rättsliga bestämmelserna för att energimarknaderna ska kunna fungera korrekt. De omfattar bl.a. bestämmelser om åtskillnad av systemansvariga för överföringssystem från energileverantörer och energiproducenter, om ökat oberoende och utökad behörighet för de nationella tillsynsmyndigheterna samt bestämmelser som gynnar konsumenterna.

En första formell underrättelse sändes till Ungern i februari 2015. Eftersom Ungern fortfarande inte följer EU-lagstiftningen sänder kommissionen nu ett motiverat yttrande. Ungern har två månader på sig att meddela kommissionen vilka åtgärder som vidtagits för att komma till rätta med situationen. I annat fall kan kommissionen besluta att väcka talan mot Ungern vid EU-domstolen.

Kommissionen anser att den ungerska regeringen enligt den nuvarande ungerska gaslagstiftningen fortfarande kan fastställa vissa av villkoren för anslutning och tillträde till nationella nät, villkoren för tillhandahållande av balanstjänster och villkoren för tillträde till gränsöverskridande infrastruktur.

Enligt gasdirektivet är det den nationella tillsynsmyndigheten som har exklusiva befogenheter på dessa områden. Dessutom tas vissa kostnader inte med beräkningen av nättarifferna för el och gas i den ungerska lagen.

Mer information om EU: s lagstiftning om den inre marknaden finns på GD-Energis webbplats.