Distribuerade energikällor, som solenergi och vindkraft, blir allt vanligare i och med den globala övergången till energiproduktion med låga koldioxidutsläpp. För att se till att både distribuerade och centraliserade energikällor integreras på ett effektivt sätt krävs det enligt en ny rapport från MIT Energy Initiative omfattande reformer när det gäller både lagstiftning, policy och marknad i både USA, Europa och andra delar av världen.
- Det finns stora möjligheter att bygga ut distribuerade energikällor där de är som mest kostnadseffektiva och har störst effekt och även att skala upp ny informations- och kommunikationsteknik som kan ge större flexibilitet, kontroll och kostnadsbesparingar för både elbolag och konsumenter. Vår studie försöker inte förutspå framtiden eller tala om vilka tekniker som borde prioriteras. Istället förser den företag, beslutsfattare och lagstiftare med en verktygslåda för att navigera de pågående förändringarna i systemet och utveckla ett mer robust och effektivt system för framtiden, säger Robert C. Armstrong från MIT Energy Initiative.
Studiens två övergripande rekommendationer är enligt Ignacio Pérez-Arriaga, som är en av studiens huvudutredare, att upprätta ett omfattande system av priser och lagstiftade avgifter som gäller för alla nätanvändare och att ta bort ineffektiva barriärer som hindrar integrationen och konkurrensen för både distribuerade och centraliserade energikällor.
- Vårt ramverk av rekommenderade proaktiva reformer kan möjliggöra en effektiv utvecklingen av elsystem in i nästa decennium och efter, säger Ignacio Pérez-Arriaga.