Terminspriserna för el för nästkommande kvartal och år förändrades med vardera -7 respektive -9 procent under den gångna veckan och låg i genomsnitt på 39,1 respektive 29,1 euro/megawattimme. Det visar Ei:s veckosammanställning.
En viktig förklaring till nedgången i priserna är vädret där prognoser visar på nederbördsmängder långt över de normala samtidigt som temperaturen väntas ligga över normalvärdena enligt SMHI.
En annan bidragande faktor är de fallande kolpriserna. Detta bidrar till lägre priser i Tyskland, vilket i sin tur påverkar de nordiska priserna i samma riktning. Kolpriset föll med cirka 10 procent under veckan jämfört med veckan innan och veckomedelpriset hamnade på 75,9 dollar/ton.
Systempriset på el var i genomsnitt 37,2 euro/megawattimme under veckan, vilket är omkring 16 procent lägre jämfört med veckan innan. Spotpriserna för de svenska elområdena hamnade på 39,1 euro/megawattimme för samtliga elområden, det vill säga inga prisskillnader. De svenska priserna var cirka 20 procent lägre jämfört med veckan innan.
Under veckan som gick noterades i Danmark (DK1) 6 timmar med negativa priser, som lägst blev timpriset -14,9 euro/megawattimme.
Tillgängligheten i svensk kärnkraft var cirka 82 procent under förra veckan. Ringhals 2, som varit i revison sedan 15 augusti 2014, väntas åter i drift den 1 december 2016. Oskarshamn 3 kommer att tas ur drift den 27 november till 9 december till följd av ett bränsleläckage.