Brexit försvagar Storbritanniens energipolitiska image

Rye House kraftverk i Storbritannien.
Rye House kraftverk i Storbritannien.

Storbritanniens beslut att lämna EU har orsakat "förvirring och lagt ytterligare ett skikt av komplexitet till ett redan komplicerat läge", när det gäller landets energipolitik. Uttalandet gjordes nyligen i samband med konferensen Energy Live 2016 i London av brittiska energirådgivaren Andrew Buglass, som bifogade i sitt tal att resultatet av omröstningen har på längre sikt skapat "ett verkligt problem för energisektorn".

Buglass sade att han kände till "ett antal investerare som har lagt många saker på is" på grund av folkomröstningens resultat den 23 juni 2016. Buglass, som startade ett eget företag för energirådgivning efter att ha arbetat i Royal Bank of Scotlands energiekonomiteam, sade att Storbritanniens anseende och energiprofil i Europa var nu i riskzonen.

- Vi betraktades länge i Europa som förebild och ett land med välbetänkt energipolitik. En hel del av EU:s energipolitiska utveckling omsattes i praktiken först i Storbritannien. Vi har en lång historia, som förändras nu", förklarade kollegan och energikonsulten Mike Huggins från Frontier Economics.

För Storbritanniens del förutspår Huggins en 15-procentig ökning av kostnader för gas, kol och oljeråvaror till följd av Brexit, som har skapat osäkerhet om tillväxten inom landets energisektor.

Storbritanniens förre energiminister Ed Davey, som också deltog i konferensen sade att Brexit har "skapat ett tomrum" inom energisektorn, vilket han betecknade som "en skandal". Han sade också att det inte stämmer att Bryssel skulle ha påverkat brittiska beslut när det gäller energifrågor. Enligt Ed Davey var det inte Europa som sa vad britterna skulle göra med energin.

- Det var vi som talade om för Europa vad som bör göras, men nu har vi förlorat möjligheten att påverka överhuvudtaget. Vi var mästare på den inre marknaden och nu kommer vi inte ens att sitta vid bordet, sade Storbritanniens förre energiminister på konferensen Energy Live 2016. I det brittiska folkomröstningsresultatets kölvatten talar man redan om att klimatavtalet från Paris måste omförhandlas eftersom Storbritanniens åtaganden är kopplade till EU:s åtaganden. Detta skulle kunna påverka det europeiska priset på utsläppsrätter. Utsläppmarknaden sätter begränsningar på hur mycket koldioxid man får släppa ut och bidrar därmed till att fastslå priset på vad det ska kosta att förorena.