Snart kan det vara busenkelt att återvinna elenergi från vanliga lampor. En grupp forskare bestående av materialingenjörer och kemister vid det amerikanska universitetet Virginia Tech har tagit fram solpaneler som kan integreras i tapeter eller fönster och fånga upp ljuset från både solen och artificiella ljuskällor inne i byggnader.
Mindre än en halv millimeter tjocka moduler har tillverkats genom en screentryckprocess med hjälp av titanoxidpasta som värms upp i låg temperatur och blir en del av en femskiktsstruktur som skapar tunna, flexibla paneler liknande kakelplattor i ett badrum. Dessa plattor kan kombineras för att täcka stora områden. En panel är stor som en handflata och genererar cirka 75 milliwatt el, vilket betyder att kombinerade paneler av storleken av ett pappersark lätt klarar att ladda en vanlig mobiltelefon.
De flesta kiselbaserade skivor kan bara absorbera solljus, men de flexibla panelerna är framtagna för att kunna absorbera diffust ljus som ljus från LED-, glödlampor eller lysrör.
Att panelerna kan tillverkas vid relativt låg temperatur gör tekniken billig, framhåller forskarna som även trycker på att den är skalbar: panelerna kan levereras i rulle vilket gör det möjligt att tapetsera hela bostäder med dem och använda dem till att ladda upp alltifrån larmsystem till LED-lampor.