”Australiens vildmark lämplig slutförvaringsplats för kärnavfall”

Vildmark i Australien. Röda öknen i delstaten South Australia. (foto: Murray Foubister)
Vildmark i Australien. Röda öknen i delstaten South Australia. (foto: Murray Foubister)

En fjärran underjordisk plats skulle, enligt kommissionen, vara i stånd att lagra 13 procent av globala kärnavfallet och därmed ge landet 126 miljarder pund under en period av 120 år Kommissionens kontroversiella förslag om att använda Australiens vildmark för slutförvaring av världens kärnavfall, kritiserades dock som "desperat och farligt". En geo- och ekologisk undersökning som genomfördes i södra Australien, drog emellertid slutsatsen att den australiensiska staten är i stånd att slutförvara 13 procent av världens använda bränslestavar och annat avfall.

Enligt en interimsrapport som offentliggjordes nyligen skulle en högutvecklad underjordisk anläggning kunna byggas färdigt redan under första hälften av 2020-talet. Normalt tar det cirka 30 år att bygga en så stor slutförvaringsplats.

Kevin Scarce, delstatens förre guvernör, nuvarande kommissionär och drottningens representant, sade att södra Australien var alldeles särskilt lämplig för lagring av kärnavfall, eftersom regionen är geologiskt och seismologiskt stabilt. Men han noterade det har förekommit en mängd invändningar mot förslaget och därför behövs det enligt Scarce en omfattande offentlig diskussion om slutförvaringen och dess eventuella följder.