Finlands näringsminister vill fasa ut kolkraften

Finlands näringslivsminister, Olli Rehn vill fasa ut kolkraften. Foto: Finlands Näringslivsministerium
Finlands näringslivsminister, Olli Rehn vill fasa ut kolkraften. Foto: Finlands Näringslivsministerium

Enligt Finlands Näringsminister Olli Rehn, som uttalade sig nyligen i Hufvudstadsbladet, anser att kolkraftverken ska endast få finnas som reserv i krissituationer, men inget annat. Däremot ser han kärnkraften som en energiform som behövs under övergången till förnybara energikällor.

Under år 2015 stod kol för 8 procent av Finlands elproduktion. Andelen förnybar energi var då 45 procent.

Enligt regeringsprogrammet ska Finland 2050 vara kolneutralt och före 2030 kunna nå EU:s målsättningar för neddragningen av utsläppen på 40 procent. En uppdaterad energiredogörelse ges till riksdagen senare i höst.

– Det är tuffa målsättningar, både då gäller att minska utsläppen av koldioxid och att minska trafikens utsläpp, säger Rehn.

Ett steg på vägen är, enligt Rehn, att sluta bevilja tillstånd för nya kraftverk som använder kol i Finland, inte ens för ersättande kraftverk.

Kolkraftverken ska få finnas i reserv i krissituationer, men inget annat. Rehn vill framför allt styra från kolet med ekonomiska metoder. En eventuell kolskatt vill Rehn ännu inte ta ställning till.

– Men går det inte annars att minska användningen av kol så är det möjligt att förbjuda bruket av kol genom lagstiftning. Användningen av kol i vardagsbruk ska vara slut 2030, säger Rehn.

Kärnkraften stod för omkring en tredjedel av elen. År 2015 var andelen fossila bränslen i Finland av totala förbrukningen av energi 37 procent. Omkring en femtedel av den konsumerade elen importerades.

Andelen förnybar energi har stigit trots att förbrukningen av flis har visat en sjunkande tendens under de tre senaste åren. Trots detta baserar sig 73 procent av den förnybara energiproduktionen på träråvaran.

År 2015 användes åtta miljoner kubikmeter skogsflis för energiproduktion. Under toppåret 2013 användes 8,67 miljoner kubikmeter flis. Målet för användningen av flis fram till 2020 är 13,5 miljoner kubikmeter.