Jordanien och Tyskland undertecknade nyligen en gemensam avsiktsförklaring för ökat samarbete inom energisektorn.
Undertecknandet ägde rum i samband med kung Abdullahs senaste besök i Tyskland. Avsiktsförklaringen signerades av Jordaniens vice premiärminister och utrikesminister, Nasser Judeh och Tysklands minister för ekonomi och energi, Sigmar Gabriel.
Enligt avtalet kommer båda länderna inleda bilaterala samtal om energifrågor med målet att utveckla miljövänlig energiinfrastruktur. Dessutom kommer Tyskland att hjälpa Jordanien att uppnå ökad energieffektivitet och därigenom bidra till att göra landets energisektor attraktivare för utländska investerare.
Till skillnad från många grannländer saknar Jordanien nästan helt tillgångar av olja och gas. Landet har överhuvudtaget få egna naturresurser med undantag av fosfat och pottaska (kaliumkarbonat).
Jordanien är en av världens största producenter av fosfat, som bland annat används vid framställning av konstgödsel. Fosfatreserverna innehåller också en del uran.
Nämnas kan också att inom en snar framtid kommer alla moskéer inom Jordaniens gränser att drivas med hjälp av solenergi.
Eftersom solen skiner i Jordanien ungefär 300 dagar om året så finns det goda förutsättningar att reducera energiräkningen och även att minska landets importberoende. Idag kommer 96 procent av landets energikonsumtion från importerade energikällor, skriver Greener Cities & Communities.
Jordanien startar inledningsvis med ett projekt som omfattar 120 moskéer men så småningom ska alla landets 6000 moskéer drivas på solenergi.