Slutrapport från IRRS-uppföljningen klar

Foto: OKG

Under våren så genomförde det internationella atomenergiorganet IAEA sin uppföljande granskning Integrated Regulatory Review Service (IRRS) av det svenska systemet för hantering av strålsäkerhetsfrågor. Nu har IAEA:s slutrapport kommit. IAEA konstaterar att det svenska systemet är stabilt och fortsätter att utvecklas på ett bra sätt.

Granskningsteamet konstaterar i sin rapport att Sverige har åtgärdat 20 av de 22 rekommendationer och samtliga av de 17 åtgärdsförslag som lämnades i samband med granskningen år 2012.

– I samband med uppföljningsgranskningen fick myndigheten också två så kallade good practice, säger Anna Franzén, utvecklingsstrateg på Strålsäkerhetsmyndigheten och myndighetens samordnare för den uppföljande granskningen.

Good practice är en bedömning som IRRS-teamet gör för att påtala särskilda framgångar hos de bedömda myndigheterna. Strålsäkerhetsmyndigheten fick bedömningen för arbetet med att ta fram nya föreskrifter och den nyligen framtagna kriteriemodellen för riskhantering.

I rapporten konstaterar IAEA också att Sverige och Strålsäkerhetsmyndigheten sedan 2012 på ett systematiskt och genomgripande sätt har omhändertagit synpunkter från IRRS-granskningen och på ett föredömligt sätt arbetat för att förbättra och utveckla regelverken för kärnsäkerhet.

Rapporten pekar också på några områden som bör uppmärksammas eller som kan förbättras. IAEA anser exempelvis att Strålsäkerhetsmyndigheten ska göra en resursbedömning och kompetensanalys som tar hänsyn till kärnkraftsindustrins perspektiv, och de föreslår att processdokumentation ska göras tillgänglig bland annat för tillståndshavarna.

Nästa IRRS-granskning äger rum år 2022.