Gothia Solenergi presenterar ny anläggning

Foto: Caroline Lundgren
Foto: Caroline Lundgren
Foto: Caroline Lundgren
Foto: Caroline Lundgren
Foto: Gothia Solenergi
Foto: Gothia Solenergi

I dagarna öppnade Gothia Solenergi dörrarna till sina lokaler i Mölndal, där de efter 2,5 års arbete kan presentera en egen solcellsanläggning för testverksamhet och produktion.

– Det finns ingen liknande anläggning av den här storleken i Sverige eller Europa vad vi vet, säger Gunnar Johansson, delägare i Gothia Solenergi.

Anläggningen består av solpaneler med en total installerad effekt på 38 kilowatt och innehåller olika typer av paneler från flera tillverkare i olika uppställningar.

– Vi är nyfikna helt enkelt, och vi vill kunna verifiera det vi läser, säger Gunnar Johansson.

Därför har solpaneler av både tunnfilm och kisel placerats i såväl söderläge som öst/västläge och i olika lutningar. Anläggningen togs i drift i augusti 2015 och erfarenheter har redan kunnat hämtas in.

– Tunnfilmspanelerna producerar alltid bättre, mellan 6-10 procents skillnad gentemot kiselpanelerna. Dock tar de upp en större yta, säger Gunnar Johansson.

Det konstateras också att uppställningarna i öst/västlig riktning kan vara en lönsam lösning på större takområden, då dessa väderstreck är mindre skuggkänsliga än söderläge. Placeringar i söder kräver längre avstånd mellan rader av solpaneler för att undvika skuggbildning, medan öst/västlig riktning kan hantera en mycket tätare placering.

Hittills har anläggningen producerat nästan 25 megawattimmar under 2016 och Gothia Solenergi förväntar en total årsproduktion på ungefär 30 megawattimmar. Men syftet med anläggningen är inte att uppnå maxproduktion, den är till för att ge kunskap.

– Vi kallar skämtsamt anläggningen en ”lekstuga”, men den är verkligen en kunskapsbank som det ligger mycket tid och kraft bakom, säger Anders Arrdal på Gothia Solenergi.

Mycket information har hämtats från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (tidigare Statens Provningsanstalt) och sedan testats i anläggningen genom bland annat temperaturmätning.

Framöver ser företaget utvecklingsmöjligheter för anläggningen. Inom kort kommer ytterligare solpaneler att monteras på en intilliggande industribyggnad. Där fortsätter testverksamheten med solpaneler i nord/sydläge för att kunna mäta produktionen för tak vars hela lutning är mot norr. För att kunna upptäcka och jämföra eventuella skillnader i omvandling och belastning kommer den utökade anläggningen också att testa olika typer av växelriktare.

– Eventuellt är skillnaderna inte så stora, men med tanke på att panelerna förväntas producera under 20-30 år kan små skillnader bli betydande, säger Anders Arrdal.

Den utökade anläggningen väntas tas i drift under hösten.