De svenska spotpriserna har under juli månad legat i spannet 28-32 euro/megawattimme och ungefär 4 euro/megawattimme över systempriset. Under föregående år låg spotpriset i Sverige kring 10 euro/megawattimme under juli månad. Det visar en sammanställning från Ei.
En anledning till att priset varit högre under 2016 är att inflödet och tillgång på vatten i magasinen inte varit lika stort. Dessutom har vindkraftsproduktionen varit låg. Juli är annars en månad då det finns potential för lägre priser eftersom efterfrågan på el går ner i och med semestertider.
Genomsnittspriset på den svenska spotmarknaden under den gångna veckan var 29 euro/megawattimme i samtliga elområden, vilket var högre än det nordiska systempriset som låg på 24,4 euro/megawattimme. Terminspriset för september samt kontrakten för fjärde kvartalet 2016 var 25,8 respektive 26,9 euro/megawattimme under veckan.
I Sverige var magasinfyllnadsgraden senaste veckan 64 procent vilket är 16 procentenheter under normal nivå. På nordisk nivå är fyllnadsgraden 74 procent. Norge har bättre tillgång på vatten än Sverige i nuläget, vilket reflekteras i lägre priser i de norska elområdena jämfört med de svenska.
Kärnkraften i Sverige hade vecka 31 en tillgänglighet på 68 procent. Tillgängligheten förväntas minska något de närmaste dagarna i och med att Ringhals 3 tas ur drift för årlig revision. Samtidigt som Forsmark 3 väntas nå full produktion, efter turbinfel, först i slutet av vecka 32