Lulebor bäst på elavtal

Foto: Flickr

Skåningar är allra sämst på att teckna elavtal. Desto bättre är man i Luleå. Det visar en sammanställning som prisjämförelsesajten Elskling gjort.

Stora pengar finns att spara för den som gör ett aktivt val när det gäller att teckna elavtal. Fortfarande är det dock mer än 600 000 som har så kallat anvisningspris och skillnaderna är stora regionalt. Statistiken som sajten redovisar är tydlig - ju längre söderut, desto mindre prismedvetna elkunder.

I Malmö har 14,9 procent anvisningspris, i Luleå är siffran 5,8.

-Uppvärmningsbehovet ökar ju längre norrut man bor och då blir det mer prioriterat. Sedan tror jag att det har att göra med att i storstadsregionerna flyttar man mer och hamnar då med anvisningspris då man glömmer att teckna nytt avtal, säger Faraz Azima, vd för Elskling.

Enligt Faraz Azima skulle boende i en Malmövilla som förbrukar 20 000 kilowattimmar per år kunna sänka sina kostnader från drygt 21 000 kronor till cirka 15 000 via ett aktivt val.

-Detta gäller enbart ett fast pris. Handlar det om rörligt pris går det att gör ännu större besparingar men man kan säga att det handlar om väldigt stora belopp. De flesta halverar sin elkostnad när de gör ett aktivt val, säger Faraz Azima.

Hushåll hamnar i en situation med anvisningspris på två sätt, antingen har kunden inte gjort ett val gällande elavtal för bostaden, alternativt har man fått ett tillsvidarepris efter att avtalstiden löpt ut. Regeringen och energiminister Ibrahim Baylan (S) aviserade nyligen att man vill se hårdare krav på elföretagen. Därför går man fram med ett förslag där elhandelsbolag ska informera kunder om att de har anvisningsavtal och vad det innebär.

-Hjälper inte det här är vi beredda att gå vidare med ett förslag om prisreglering, sade Ibrahim Baylan till SVT för drygt en månad sedan.

(TT)