Tekniksprång och paradigmskifte tar kraftvärmen framåt

Energiminister Ibrahim Baylan har ett tufft arbete framför sig som ledare för regeringens energikommission. Senare i år skall kommissionen presentera det material som våra politiker - över blockgränsen - skall ha som underlag för att fatta de avgörande besluten för Sveriges energiförsörjning efter 2025.
Energiminister Ibrahim Baylan har ett tufft arbete framför sig som ledare för regeringens energikommission. Senare i år skall kommissionen presentera det material som våra politiker - över blockgränsen - skall ha som underlag för att fatta de avgörande besluten för Sveriges energiförsörjning efter 2025.

Det stora intresset för Panndagarna i år vittnar om en ny chans för den bioenergibaserade kraftvärmen att ta en allt ökande roll i den svenska energiförsörjningen. Här räknar man med att om kärnkraften avvecklas, helt eller delvis, kan energipriserna öka och möjliggöra för investeringar i nya anläggningar som då kan bli lönsamma. Något som naturligtvis också skulle gynna såväl vindkraft som solcellsproducerad el. Den förnybara kraftvärmen som idag svarar för c:a 7 procent av elproduktionen i landet har ett högt energiutnyttjande och det är billiga restprodukter från skogsindustrin och jordbruket som här omvandlas till både el och värme.

Kraftvärmen har alltså fått en ny potential i  den svenska energiförsörjningen där den kan fungera som pålitlig balanskraft i kärnkraftens ställe. I ett läge där den subventionerade intermittenta vindkraften expanderat kraftigt och där kärnkraft står inför avveckling har fokus alltså inriktats på hur den för industrin så betydelsefulla baskraften skall säkras i framtiden. Sveriges basindustri som tar in stora exportintäkter till vårt land och vår välfärd och sysselsätter över 400 000 direkt och indirekt anställda är till stor del beroende av att producera till konkurrenskraftiga priser på världsmarknaden och här har priset och tillgången på el en avgörande betydelse. För att kraftvärmeverken skall vara lönsamma för sina ägare i framtiden krävs samtidigt anpassningar till ett framväxande nytt svenskt energisystem med mer variabla energikällor och större varietet i elpriserna jämfört med tidigare. Istället för att hela tiden ligga med baslast (konstant produktion) måste kraftvärmeverken, för att vara tillräckligt lönsamma, ligga i maximal drift när elpriset är som högst på den dagliga Nordpool-börsen och andra tider vara ur drift. Det betyder att man måste ha kapacitet för att kunna sälja el på snabba kontrakt under en och samma handelsdag. Detta skulle vara något av ett paradigmskifte för svensk kraftvärme, ekonomin skulle sättas i förarsätet, menar Moa Dahlman Truesdale från Energy Opticon AB i ett tal på de välbesökta Panndagarna i Karlstad. Flexibla produktionslösningar och effektiva verktyg för att optimera och följa upp prisflödena i energiproduktionen och elhandeln är uppenbarligen en viktig ingrediens i arbetet för att nå framgång som kraftvärmeleverantör i framtiden.

Samtidigt som kraftvärmen slåss mot sol och vind har utvecklingen av energieffektiviseringen i våra byggnader tillsammans med klimatförändringarna som ger varmare väder utmanat denna energiforms framtida roll i energisystemet. Det räcker inte med smidigare och snabbare teknik och produktion kopplat till  elhandeln utan det krävs teknologiska innovationer som kan ge billigare och renare värme och el från kraftvärmeverken. Svenska forskare vid Chalmers i Göteborg har i samarbete med Eon precis svarat för en sådan banbrytande teknisk utveckling genom att uppfinna och utveckla ett nytt revolutionerande bäddmaterial för kraftvärmepannorna som ökar verkningsgraden avsevärt och ger en renare process. Det nya bäddmaterialet har redan hunnit långtidstestats vid Händelöverket i Norrköping med goda resultat och försöket har nu övergått i kontinuerlig drift. Eon har planer på att införa den nya tekniken vid ett flertal av sina anläggningar. Detta tekniksprång har ökat optimismen inom kraftvärmebranschen, något som verkligen genomsyrar Panndagarna den här gången. Genom att byta ut gamla ineffektiva hetvattenpannor och ersätta dem med nya, moderna, gärna utrustade med tekniken som Chalmers utvecklat, kan kraftvärmen alltså konkurrera från en mer gynnsam position i framtiden. Ny förgasningsteknik möjliggör också småskalig energiproduktion och ger möjligheter till ny regional energiproduktion med kraftvärme.

Regeringens energikommission under ledning av Ibrahim Baylan jobbar nu för fullt för att lämna sitt underlag till en bred överenskommelse om vår långsiktiga energipolitik. En ökad mängd förnyelsebar modern bioenergibaserad kraftvärme i energisystemet, vind och sol samt minst ett nytt kärnkraftverk, gärna generation IV är nödvändiga fundament i det kommissionen skall presentera och som sedan politikerna skall besluta utifrån. Måste vi hålla tummarna eller kan vi känna oss säkra på att kompetens, teknisk och ekonomisk förståelse, insikt, ansvar och förnuft råder när kommissionen presenterar sitt underlag och när  politikerna skall fatta sina beslut.