Ny teori löser fusionsmysterium

Matthew Hole (till vänster) och Zhisong Qu (till höger) i det virtuella kontrollrummet för fusionsexperiment vid Australian National University. Foto: Stuart Hay, ANU
Matthew Hole (till vänster) och Zhisong Qu (till höger) i det virtuella kontrollrummet för fusionsexperiment vid Australian National University. Foto: Stuart Hay, ANU

Australiensiska forskare som designar fusionsexperiment har löst mysteriet med varför de uppvärmningsstrålar som används ibland misslyckas och istället destabiliserar fusionsexperimenten innan energi kan genereras.

Forskarna arbetar med magnetisk fusion, där väte hettas upp till ett plasma som är tio gånger varmare än solens kärna och som innesluts av starka magnetfält. Ett plasma med så hög temperatur är emellertid mycket turbulent och oförutsägbart och kan ibland bli instabilt och skingras innan några fusionsreaktioner äger rum.

Genom att utveckla en enklare teori, baserad på vätskeflöde, för att beskriva plasmats beteende kunde Zhisong Qu vid Australian National University förklara en mystisk instabilitet som observerats i USA:s största experimentella fusionsreaktor DIII-D.

- Detta nya sätt att se på fysiken för brinnande plasman lät oss förstå detta tidigare ogenomträngliga problem, säger Zhisong Qu.

Matthew Hole vid Australian National University, som leder forskningsgruppen, menar att teorins framgång med att lösa mysteriet med instabiliteten i den amerikanska reaktorn bara är början.

- Den kommer att öppna dörren till att förstå mycket mer om fusionsplasma och bidra till utvecklingen av en långsiktig energilösning för planeten, säger Matthew Hole.

Matthew Hole ser emellertid även andra möjligheter.

- Jag är lite av en trekkie och det enda sättet att resa till ett annat solsystem är med en fusionsreaktor, tillägger Matthew Hole.