Milstolpe nådd för solceller

Kelvin Lynn vid Washington State University i USA har hjälpt forskningen nå en milstolpe i tillverkningen av solceller av kadmiumtellurid. Foto: WSU Photo Services
Kelvin Lynn vid Washington State University i USA har hjälpt forskningen nå en milstolpe i tillverkningen av solceller av kadmiumtellurid. Foto: WSU Photo Services

Amerikanska forskare har nått en viktig milstolpe i tillverkningen av solceller, som kan hjälpa solenergin att konkurrera med traditionella energikällor.

Forskningen, som bedrivits av det amerikanska energidepartementets National Renewable Energy Laboratory i samarbete med Washington State University och University of Tennessee, har lyckats förbättra den maximala tillgängliga spänningen från en solcell av kadmiumtellurid (CdTe). Forskarna har därmed tagit sig förbi ett hinder som i 60 år stått i vägen för en ökning av solcellernas verkningsgrad.

Kiselsolceller står idag för omkring 90 procent av solcellsmarknaden, men det är svårt att minska tillverkningskostnaderna. Solceller av kadmiumtellurid är ett billigare alternativ, men fram tills nyligen har de inte haft lika hög verkningsgrad som kiselsolceller.

Ett av de främsta problemen med solceller av kadmiumtellurid har varit den maximala spänning som är tillgänglig från solcellerna. Eftersom spänningen begränsas av materialens egenskaper har forskare under de senaste 60 åren inte kunnat klämma ut mer än 900 millivolt, vilket ansågs vara den praktiska gränsen för hur mycket det var möjligt att få ut.

Med hjälp av en ny tillverkningsprocess har de amerikanska forskarna nu lyckats tillverka solceller av kadmiumtellurid som för första gången bryter envoltsbarriären.

- Det är en viktig milstolpe, menar Kelvin Lynn vid Washington State University.