Regeringen har beslutat att en skatt på solel ska införas för alla större byggnader så som sjukhus, skolor, bostadsrättföreningar. Detta enligt en budgetproposition som kom i början på december. Drygt 29 öre per kilowattimme ska fastighetsägare som har installerat mer än 255 kilowatt solel betala från och med 1 juli i år, skriver DN.
Grunden för beslutet var att om de större fastighetsägarna skulle slippa betala skatt på solel, vilket villaägare gör idag, kunde EU räkna det som otillbörligt statligt stöd.
– Om de stora fastighetsägarna skulle slippa betala energiskatt på solel hävdade Finansdepartementet att Sverige skulle riskera att bli anmälda till EU, säger Johan Öhnell, ordförande för solcellsbolaget Solkompaniet och initiativtagare till nätverket Solelkommissionen, till DN.
Innan beslutet har all användning av solel för egen förbrukning varit undantagen från energiskatt. Genom att höja införandet av solskatten kompenserade Regeringen med att höja bidraget till alla som installerade solel.
– Men fastighetsägare vill inte ha investeringsstöd. De vill bara slippa betala skatt på kilowattimmar de inte köper. Om man sparar på inköp av el från kraftbolag genom att isolera väggar, byta fönster och lägga nytt tak behöver man inte betala för den el man inte köper. Men i det här fallet ska de på något sätt mäta den solel de själva producerar och använder och sedan betala skatt för den, säger Johan Öhnell, till DN.
Regeringen kan nu falla på eget grepp. Sverige kan behålla den skatterabatt på el som de elintensiva storföretagen utan att gå emot EU:s krav. Detta enligt en statlig utredning av finansdepartementet. De betalar 0,5 öre per kilowattimme, istället för 29,4 öre. En skatterabatt som motsvarar 14 miljarder kronor per år.
– Man kan undra varför inte regeringen har använt den här utredningen även på solel, säger Johan Öhnell, som skickat ett brev om saken till finansdepartementet.