Byggstart för testanläggning för Hybrit

Foto: Fredric Alm.
Foto: Fredric Alm.

Inom kort startar bygget av en testanläggning, som är en del av LKAB, SSAB och Vattenfalls initiativ Hybrit. I anläggningen ska fossila bränslen ersättas med biobränsle för att nå en fossilfri produktion av järnmalmspellets. Hybrit-initiativet stöds av Energimyndigheten och har som mål att ta fram en fossilfri ståltillverkning 2035.

Målet är att ha världens första fossilfria ståltillverkning där koldioxidutsläppen nästan helt elimineras, 2035. Energimyndigheten valde 2018 att stötta projektet med mer än 500 miljoner kronor för utveckling av en industriell process genom försök i pilotskala och de tre ägarna LKAB, SSAB och Vattenfall bidrar med en tredjedel var av resterande del.

En fossilfri stålproduktion startar i gruvan och därför arbetar LKAB intensivt med hur nästa generations pelletsverk ska utformas. Som en del av HYBRIT-initiativet ska en anläggning baserad på biobränsle byggas vid LKAB:s verksamhet i Malmberget, projektet kostar ungefär 80 miljoner kronor. Att testa biooljesystemet är en del av pilotfasen och syftar till att konvertera ett av LKAB:s pelletsverk från fossilt till 100 procent förnybart bränsle. Det innebär att LKAB:s fossila koldioxidutsläpp kommer att sjunka med upp till 40 procent för verksamheten i Malmberget under testperioden, vilket motsvarar 60 000 ton per år. På längre sikt är målet för LKAB en helt koldioxidfri pelletsproduktion.

– Inom ramen för HYBRIT undersöker LKAB hur vi kan byta värmningsteknik i pelletsprocessen, vilket är hjärtat i våra förädlingsverk. Parallellt genomförs försök i experimentanläggningen i Luleå med annan värmningsteknik. Försöken ska säkerställa att nya biobränslen och plasmabrännare fungerar i pelletsverkets unika miljö. På sikt ska det här göra LKAB:s järnmalmspellets helt koldioxidfria, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB, i ett pressmeddelande.