Sverige kan få brist på el

Arkivbild

Den nya energiministern Anders Ygeman har en rad stora frågor att ta tag i, rapporterar SvD. Det anser Energiföretagen, som organiserar närmare 400 bolag som producerar och levererar energi i Sverige.

Enligt Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen, är det framför allt tre frågor som den nya energiministern måste hantera. Politikerna måste se till att elnäten byggs ut, bestämma sig för hur säkra leveranserna av el ska vara och så måste de värna fjärrvärmen.

– I en del regioner är det redan så fullt i elnäten att överföringsförmågan inte räcker till. Det gäller till exempel i Stockholm, Uppsala och Skåne. Där får man ibland säga nej till nya industrier och skjuta på utbyggnaden av tågtrafiken för att elnäten inte klarar mer, säger Pernilla Winnhed till tidningen.

Sverige kan få brist på el vissa tider. Det gör att man framöver under riktigt kalla vinterdagar kan få stänga av elen till en del hushåll eller industrier under begränsade tider. Redan till vintern 2020–2021 kan det bli ett rätt ansträngt läge, främst i södra Sverige. Därför vill Energiföretagen nu att regeringen tar fram regler för hur säkra leveranserna av el ska vara i Sverige framöver.

– Regeringen måste titta på vilken leveranssäkerhet som krävs. Då får industrin rätt incitament för sina investeringar. Ju högre säkerhet, desto dyrare blir det, säger Pernilla Winnhed.