Mötesplatsen för dig inom energibranschen, sep, 24 2017
Senaste Nytt

Kinas statliga kärnkraftsbolag kan börsintroduceras

Det kinesiska kärnkraftverket Daya Bay.
Det kinesiska kärnkraftverket Daya Bay.
Publicerad av
Tommy Ekholm - 08 jun 2012

Kina planerar att börsintroducera sitt statliga kärnkraftbolag China National Nuclear Power Company för att få loss kapital för att finansiera megaprojekt. Det handlar om kärnkraftsprojekt värda motsvarande nästan 200 miljarder kronor.

Kinas miljöministerium har godkänt börsintroduktionsplanen.

Kina upphävde godkännandet av bygget av nya kärnkraftverk i spåren av Fukushimakatastrofen 2011 och beställde landsomfattande säkerhetskontroller av alla befintliga kärnkraftverk. Landet har nu återupptagit sina ambitiösa kärnkraftsplaner, även om målet satt för 2020 inte är lika högt ställt (60-70 GW), jämfört med tidigare 80 GW.

När bygget av nya kärnkraftverk kan komma i gång är inte klart.

Kina planerar att ha 100 reaktorer i drift 2020.

Om China National Nuclear Power kan finansiera hela det ofantliga beloppet genom börsintroduktionen innebär det att det blir den största noteringen hittills på Shanghaibörsen, enligt Dagens Industri. Samtidigt oroas Kinas analytikerkår över att för stora börsnoteringar på de kinesiska börserna kan leda till börsnedgångar. Flera stora nynoteringar har gjorts de senaste åren, vilket absorberat nästan 800 miljarder kronor på börserna i Shanghai och Shenzhen.

Annons