Ny metod för att separera litium från havsvatten

MOF Membraner tillverkade vid CSIRO kan urskilja och filtrera ut specifika joner Foto: MOFWORX

Litiumjoner finns i överflöd i havsvatten, så det här påverkar gruvindustrin som för närvarande använder ineffektiva kemiska behandlingar för att utvinna litium ur berg och saltlake.

Den globala efterfrågan på litium för användning i elektronik och batterier är väldigt hög. Nu har forskare i USA och Australien tagit fram en metod för att separera litium från havsvatten, och göra vattnet drickbart.

Med en avsaltningsteknik som forskarna har utvecklat blir vattnet drickbart och litium separeras från vätskan och kan användas i batterier, skriver NyTeknik. 

Forskarna använder sig av ett MOF (metal-organic framework), ett väldigt poröst material, för att filtrera molekyler. Vattenmolekylerna är små nog för att filtreras genom MOF-membran, medan föroreningarna fastnar. MOF-membranen är effektivare och kan göras mer selektiva än de vanliga membranen, något som forskare vid Monash University i Australien och University of Texas i USA just nu utvecklar - ett MOF-membran som kan urskilja och filtrera ut specifika joner. 

– Vi kan använda de här upptäckterna för att överkomma utmaningarna vid avsaltning. Istället för att förlita sig på nuvarande processer som är dyra och energiintensiva – så öppnar det upp för ett mer hållbart och energieffektivt sätt att ta bort saltjoner ur vatten, säger Huanting Wang, en av forskarna, i ett uttalande från Monash University.

– MOF- membraner har potentialen för att på ett väldigt effektivt sätt extrahera litiumjoner från havsvatten, en riklig och lättillgänglig resurs, säger Huanting Wang i uttalandet.

Källa: Monash University & University of Texas