”Mikrovågorna lika farliga för miljön som motorfordon”

Ett exempel på innovativ återanvändning av hemelektronik. En gammal mikrovågsugn kan uppenbarligen användas som en brevlåda, i Kulmbach, Bayern, Tyskland. Foto: Wikimedia, kredit: Benreis

Användningen av mikrovågor inom EU ger upphov till lika mycket koldioxid som nästan sju miljoner bilar enligt en ny studie.

Forskare vid University of Manchester har genomfört den första omfattande studien överhuvudtaget av mikrovågornas miljöpåverkan och detta med hänsyn till hela livscykeln, alltså från "vaggan till graven".

Forskarna har kommit fram till att mikrovågor avger 7,7 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år i EU. Detta motsvarar i stort sett de årliga utsläppen på 6,8 miljoner ton koldioxid som orsakas av motorfordon.

Apparater, verktyg eller industriella produktionsanläggningar som använder mikrovågor i form av olika applikationer och komponenter förbrukar varje år 9,4 terawattimmar el i EU området, enligt energibranschens beräkning. Detta motsvarar den årliga mängden el som genereras av tre stora gaskraftverk.

Mikrovågsteknik står för största delen av försäljningen av alla typer av ugnar i EU, en mängd som kommer att stiga till nästan 135 miljoner år 2020. Trots detta var den faktiska omfattningen av mikrovågornas påverkan på miljön inte känd förrän nu.

Studien använde sig av livscykelanalysen (LCA) för att kunna uppskatta mikrovågornas inverkan, ifråga om fabrikation, användning och avfallshantering.

Forskargruppen undersökte 12 olika miljöfaktorer, inklusive klimatförändringar, utarmning av naturresurser och ekologisk toxicitet.

Forskningen visar att det uppstår många miljömässigt ohälsosamma konsekvenser exempelvis vid tillverkning av mikrovågsugnar, vid andra tillverkningsprocess och i samband med avfallshantering. Till exempel bidrar 20 procent av dessa tillverkningsprocesser till utarmning av naturresurser och till ansenliga klimatförändringar.

Det är emellertid uppenbart att mikrovågor, som uppstår i samband med produktion av elektricitet, har den största miljöpåverkan, när man beräknar hela livscykeln, från produktion av bränslen till elproduktion.

Studien visade att en enskild mikrovågsugn använder i genomsnitt 573 kilowattimmar (kWh) el under sin livstid på åtta år. Det motsvarar den el som förbrukas av en 7 watts LED-glödlampa, som används kontinuerligt i nästan nio år. Detta trots att mikrovågsugnen befinner sig mer än 90 procent av sin livstid i viloläge.

Forskarna anser att åtgärder som eftersträvar minskad användning av mikrovågor bör fokusera på ökad medvetenhet och ett nytt handlingssätt hos konsumenterna, bland annat så att de använder apparaterna mer effektivt.

Till exempel kan mikrovågsugnarnas elförbrukning minskas genom att tiden för matlagning justeras grundligare efter matens karaktär. Dessutom anser forskarna att det behövs speciell och utförligare lagstiftning för användning och skrotning av elektrisk apparatur som avger mikrovågor.

Avfall är ett annat stort problem. På grund av deras relativa låga pris och tillverkningskostnader kastar konsumenterna bort mer elektronisk utrustning än någonsin tidigare, inklusive mikrovågsugnar.

År 2005 genererades 184 000 ton EE-avfall över hela EU, enbart i form av kasserade mikrovågsugnar. År 2025 beräknas deras kvantitet stiga till 195 000 ton, eller 16 miljoner enskilda enheter, som inom kommande åtta åren förvandlas till skrot.

Källa: University of Manchester.

Redaktionell anmärkning:

Forskarteamet har uppenbarligen inte fokuserat speciellt på frågan om mikrovågsugnarnas farlighet för människor, utan mikrovågornas inverkan på naturen i form av allmän tillverkning, användning och skrotning av elektriska apparater och andra arter av materiel.  

Enligt toxikologen Kettil Svensson, som arbetar på Svenska Livsmedelsverket säger: ”Det finns tyvärr en del oseriösa internetsidor som påstår att mat som värms eller tillagas i mikrovågsugn skulle bli farlig. Det är en myt.

Mikrovågsugnen fungerar genom att ett högfrekvent elektromagnetiskt fält alstras i ugnen med hjälp av en magnetron som sänder ut mikrovågor. Mikrovågorna absorberas då de träffar maten och omvandlas till värmeenergi. Att mat värms av mikrovågor beror på att vatten har mycket märkliga egenskaper.

På grund av inneboende laddningar tvingas vattenmolekylerna att röra på sig vilket leder till att värme alstras.

Maten blir inte radioaktiv då mikrovågor värmer maten. Mikrovågorna kan liknas vid synligt ljus som helt försvinner då en lampa släcks. Inte heller förändrar mikrovågor maten på annat sätt än vad konventionell uppvärmning gör.

Diskussioner om hälsoeffekter av mikrovågsuppvärmning har mer handlat om den svaga strålningen på utsidan av en mikrovågsugn, ifall den till exempel skulle kunna orsaka cancer genom att skada cellernas dna.

Men flertalet experter menar att mikrovågorna inte har tillräcklig energi för att orsaka den typen av skador”. (Slut citat)