Ryska Inter Rao stämmer georgiska staten i Stockholm

Anton Nazarov. Foto: Simon Matthis

Inter Rao - Rysslands fjärde största elbolag och det sjätte största i Europa avseende installerad kapacitet - har genom sina två holländska dotterbolag stämt georgiska staten i Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Tvisten gäller utebliven kompensation för valutaraset i Georgien samt låga elavgifter.

– Vi har nu fått en anmälan från skiljedomstolen och är redo att försvara vår ställning där, säger Mariam Valishvili, Georgien vice energiminister till Reuters.

Inter Rao köpte 2011 två vattenkraftsbolag i Georgien. Khrami-1 och Khrami 2, samt det största eldistributionsföretaget i landet, Telasi, som försörjer huvudstaden Tbliisi med el.

– Vi blev garanterade en investeringsstruktur av georgiska regeringen avseende pengar som vi betalat för tillgångarna i Georgien. I fjol slutade de uppfylla villkoren. Det handlar dels om att den georgiska valutan har rasat 40 procent, och ett av villkoren var naturligtvis att vi skulle undantas negativ påverkan av valutaförändringar, berättade Anton Nazarov, kommunikationschef på Inter Rao, när han var på tillfälligt besök i Stockholm.

– Den andra parametern och den vi är mest missnöjda med handlar om att den kommission som fastställer elpriserna utfärdade tariffer som gjort det omöjligt för oss att få tillbaka på vår investering, säger Nazarov.

Den georgiska sidan hävdar å sin sida att Inter Rao inte gjort några investeringar i Telasi och även fått större utdelning än väntat.

– Varför skulle vi betala någon kompensation? säger Mariam Valishvili till Reuters.

Inter Rao lämnade in en stämningsansökan i maj i år och hade då skadeståndsanspråk på 120 miljoner dollar, vilket ökat till 175 miljoner dollar i augusti.

– De har inte förändrat sin position. Våra förluster har ökat och därmed också våra krav, säger Anton Nazarov.