Energimyndigheten vill öka kunskapen kring energifrågan

Energimyndigheten deltar i hållbarhetsfestivalen The Stockholm Act den 21–27 augusti. Målet med festivalen är att öka kunskapen om FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, och att uppmuntra samarbete mellan olika sektorer. Energimyndigheten är involverad i två olika samarbeten under festivalen.

Energimyndighetens medverkan syftar till att öka kunskapen om energifrågan och hur den kopplar an till de globala hållbarhetsmålen, samt öka både intresse och kunskap om energieffektiva belysningslösningar.

– Energi kommer in i alla de 17 globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. En förutsättning för att vi ska kunna uppnå dem är en bred diskussion kring hållbarhet. Därför är det mycket positivt att Stockholm Act nu ger möjlighet till nya spännande samarbeten med den generation som berörs mest, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Under Stockholm Act ställer konstnären Gunilla Klingberg ut sin solcellsdrivna ljusskulptur, ReCharge, på Kulturhuset. Skulpturen består av LED-lampor som drivs av solceller. När solen går ner så släcks en lampa i taget i takt med batteriet laddas ut.

– Konstverket ReCharge fångar upp många frågor som vi jobbar med, som förnybar energi och effektiv energianvändning men från ett helt annat perspektiv. Det är spännande hur konstverket relaterar till vår vision om ett hållbart energisystem, säger Anna Johansson-Norlén på Energimyndigheten.

Energimyndigheten har i uppdrag att hålla ihop regeringens satsning Belysningsutmaningen, som är en plattform för offentliga och privata aktörer för att öka takten på övergången till energieffektiv belysning. Målsättningen är att halvera elanvändningen för belysning i Sverige. Belysningsutmaningen är en del av det internationella initiativet, Global Lighting Challenge som lanserades vid klimattoppmötet i Paris december 2015.