Överskottsvärme från datacenter räcker för 2.500 nya lägenheter.

Datacentret, som planeras att öppna under 2018, väntas ha en omfattande värmeproduktion som enligt H&M ska räcka till uppvärmningen av 2.500 moderna lägenheter. Foto: Fortum

Under senaste åren har Fortum anslutit ett drygt 20-tal datahallar och andra värmegenererande anläggningar i Stockholmsområdet till det man kallar Öppen fjärrvärme. Värmepumpar återvinner värmen och för in den på fjärrvärmenätet. 

I ett samarbete med Fortum planerar klädgiganten H&M nu att om distribuera sin överskottsvärme från ett nytt datacenter som håller på att byggas i Stockholm.

Det nya datacentret, som planeras att öppnas under 2018, väntas ha en mycket omfattande värmeproduktion som enligt H&M ska räcka till uppvärmningen av 2.500 moderna lägenheter. Det rapporterar Datacenter dynamics.

Ett antal värmepumpar, som använder enrgin för att kyla ner H&M:s nya datahall i södra Stockholm, för den sedan in den i fjärrvärmenätet. 

Det globala modeföretaget H&M, har varit leverantör till Öppen Fjärrvärme redan sedan starten 2013. Företaget var ett av de första som anslöt sig när Fortum Värme bjöd in datacenter att samverka för att utveckla ett nytt koncept för återvinning av överskottsvärme.

2010 öppnade H&M sitt nya globala datacenter i Stockholm. Datacenteret har designats för att vara långsiktigt både ur effektivitets- och hållbarhetsperspektiv. Att minska företagets miljöpåverkan och att uppnå ett slutet kretslopp är ett av H&M:s huvudmål, skriver företaget på sin hemsida.

Datacentret i Stockholm använder sig uteslutande av förnybar el och har även lägre elförbrukning än vad tidigare datacenter haft. Detta beror bland annat på att man har satsat på att uppnå en högre nyttjandegrad, bättre ytplanering, mer energieffektiv hårdvara samt kylning genom en kombination av frikyla och värmeåtervinning. Dessutom mäter och optimerar H&M kontinuerligt datacentrets drift.

Källa: Fortum