Det väntas låga elpriser i sommar

En kyligare maj månad ska enligt Vattenfall inneburit att vårfloden inte riktigt kommit igång i fjällvärlden, framförallt i Norr- och Västerbotten.

Så här långt i maj ligger medelpriset på elbörsen Nord Pool för elområde 3, på 29,0 öre/kWh, vilket är cirka 7 öre högre än samma tid förra året.

– Så snart temperaturerna börjar stiga och snön smälter mer kommer vårfloden igång på riktigt. Då kan vi förvänta oss låga spotpriser i juni och juli, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Fastprisavtalen fortsätter att vara oförändrade. Den hydrologiska balansen, som visar på hur mycket vatten och snö som finns tillgänglig för vattenkraften under året, ligger fortfarande något under normala nivåer.

Kärnkraften befinner sig just nu i den årliga underhållsperioden då man ser över reaktorerna och byter bränsle. Skillnaden i år är att kärnkraftsrevisionerna är mer utspridda, från våren och långt in på hösten, skriver Vattenfall. Det innebär att tillgängligheten i kärnkraften kommer att vara något högre i sommar, vilket också kan bidra till låga elpriser i sommar.

– Allt pekar på att har du ett rörligt elpris så kan du behålla det under sommaren. Sen skulle jag rekommendera dig att mot slutet av sommaren se över ditt elavtal på nytt för att säkerställa att det stämmer överens med dina behov, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.