Säkerhetsgransking av finska kärnkraftsbolaget Industrins Kraft övervägs

TVOs kärnkraftverk i Olkiluoto, Finland. Foto: TVO

Finlands Strålsäkerhetscentral (STUK) överväger specialåtgärder på grund av problem vid kärnkraftsbolaget Industrins Kraft (TVO), skriver finländska dagstidningen Länsi-Suomi.

STUK har noterat att andelen mänskliga misstag har varit stor vid olika händelser i TVO. Strålsäkerhetsmyndigheterna är oroade över personalens engagemang och ledningens åtgärder. Enligt STUK försämrades arbetsklimatet vid TVO efter en organisationsändring för ett par år sedan och de samarbetsförhandlingar och uppsägningar som den ledde till.

På grund av de utdragna problemen har STUK gjort olika utredningar om arbetsklimatet vid TVO och de åtgärder som bolaget har vidtagit.

– Bolaget har vidtagit många åtgärder, men vi har inte sett att de har haft en klar effekt, säger vice vd Tomi Routamo på STUK.

– Vi vill att bolagets ledning drar sådana slutsatser som påverkar viktiga och riktiga saker.

Routamo säger att de specialåtgärder som nu övervägs innebär bland annat extra myndighetskontroller för att se hur bolaget hanterar problemen.

Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en finländsk myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Dess mål är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. På STUK arbetar ungefär 320 specialister.