Effektivare biogasproduktion med systematiskt underhåll

Johan Yngvesson från RISE har i samarbete med Daniel Tamm från IVL Svenska Miljöinstitutet lett projektet Benchmarking för effektivare biogasproduktion.

Studien har bland annat mätt den totala effektiviteten i de olika processerna på flera produktionsanläggningar och jämfört nyckeltal för kostnader, energianvändning och prestation.

Projektet ska bland annat ha visat att det finns potential att nå ökad produktion på anläggningarna. Problemet ligger i att kapaciteten och utrustningen utnyttjas ofta inte effektivt och kvalitetsförluster kan vara påtagliga.

En utmaning är att osäkra marknadsförutsättningar fungerar som broms för investeringar och satsningar i biogasproduktion, skriver RISE.

– Besluten fattas av flera aktörer på olika nivåer med det vore önskvärt med en bättre helhetssyn. Det ser jag som en viktig fråga för politiker och beslutsfattare, säger Johan Yngvesson.

En annan slutsats i studien är att potentialen till kostnadsminskningar kan vara mycket stor, där underhållet spelar en stor roll.

– En viktig orsak är ineffektivt underhåll. Där finns stora förbättringsmöjligheter både när det handlar om driftsäkerhet och kostnader. För att minska förlusterna och identifiera rätt åtgärder behövs bättre beslutsunderlag – vilket i sin tur kräver utökad produktionsuppföljning och kompetensutveckling hos de enskilda anläggningarna, säger Johan Yngvesson.